Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tederit on saatnud mitmed skandaalid

  Hillar Tederit on saatnud mitmed skandaalid nii Eestis, Venemaal kui ka Ukrainas.

  Alustas autoäriga
  Hillar Teder alustas äritegevust 1980ndate lõpus autode vahendamisega. Siis tekkisid tal kontaktid tänaste Vene äripartneritega. Teder sõitis laevaga Rootsi vahet kohvrid dollaritest pungil ning ostis autosid, mida müüs Venemaal. Järgmine suurem äri oli samuti seotud autodega. Ta aitas Jüri Käo juhitvat Normat. AvtoVazil maksis Normale autodega, mille siis Teder tagasi Venemaale müüs.
  Ühispanga fännklubi liige
  Teder on tihedalt lävinud Ain Hanschmidti aegse Ühispangaga. Teda on kahtlustatud Ühispanga aktsiatega sisetehingute tegemises.
  Teder sai 1997. aasta suvel vahetult enne börsikrahhi Ühispanga poolt asutatud firma Sunatra omanikuks. See ettevõte soetas Ühispanga aktsiaid. Tol ajal räägiti Ühispanga fännklubist ehk panga kohalikest ettevõtjatest võtmeklientidest, kelle investeerimisfirmad soetasid enne positiivsete majandustulemuste avalikustamist börsilt Ühispanga aktsiaid. Teder ja tema äripartner olid osanikud ka Ühispangaga kahasse loodud Venemaa Ühisliisingus.
  Laienemine Venemaal
  1990ndate teisel poolel hakkas Teder koos oma partneri Dmitri Troitskiga ostma kokku kinnisvara Venemaal. Alustas Peterburis kolme hektari suuruse kinnistu soetamisega. Peterburis elanud Troitskiga alustas ta koostööd juba 1993. aastal. Samuti kuulus Troitskile ja Tederi teistele Venemaa partneritele osalus Eesti kaubanduskeskuste arenduses, kuid ametlikult oli omanik ainult Teder.
  Üliedukas mahlatootmine
  1997. aastal käivitas Teder koos äripartneriga Peterburis mahla- ja limonaaditootmise. Alustati nullist, tootmist aitas käivitada Ühispank. 2005. aastal müüsid nad joogitootmise Coca-Colale 6,5 miljardi krooni eest.
  Palkas appi eestlased
  O’Key poeketti on Tederil aidanud rajada Eestist pärit tippjuhid. Näiteks on aastaid Tederiga olnud seotud Heigo Kera, kes enne töötas Selveri arendusjuhina ning veelgi varem Tallinna Tihniku Maksimarketi arendajana.Teine Tederi poolt appi palgatud eestlane oli Kristjan Maaroos, kes asus ametisse O’Key turundusjuhina. Varemalt oli ta töötanud ETK turundusdirektorina.
  Kaubanduskeskuste rajaja
  1990ndate keskel rajas Teder Tallinnasse mitu kaubanduskeskust. Näiteks Sikupilli keskus (partneriks E.L.L Kinnisvara ja NG Investeeringud), Rocca al Mare keskus (partneriks NG Investeeringud) ning Peterburi maantee äärde Betooni ning Vesse tänavale endisele prügimäele kerkinud Tööstuspargi arendus.
  Tüli Arco Varaga
  Teder laenas ühe Ukraina arenduse jaoks Arco Varalt raha. Eelmisel aastal pöörasid nad tülli. Arco Vara väitel tahtsid nad saada tagasi oma enam kui 100 miljonit krooni, mida Teder polnud nõus tagastama. Seetõttu läksid tülli ka Arco Vara ja Swedbank. Viimane müüs oma võla katteks maha tagatisvaraks olnud Tallinna südalinna kinnistud. Arco Vara süüdistas Swedbanki teistele võlausaldajatele kahju tekitamises. Teder ei ole tänaseni Arco Varale võlga tasunud.
  Vaidlused Ukraina ettevõtjatega
  Samal ajal tekkisid Tederil tülid ka Ukraina ettevõtjatega, kes väitsid, et Teder on kokku 600 kohalikule kaupmehele ja tarnijale võlgu jäänud. Tüli tipnes sellega, et ukrainlased pöördusid tollase peaministri Julia Tõmošenko poole.
  Autor: Aivar Hundimägi, Indrek Kald
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Esmaspäeval peatab börs LHV aktsiatega kauplemise
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.