Sirje Rank • 19. oktoober 2010 kell 17:50

Moskva võib kehtestada ummikumaksu

Moskva võib hakata sõidukijuhtidelt kesklinna sissesõidu eest maksu võtma, et sel moel tohututele ummikutele leevendust leida.

Idee tasemel sisaldub ummikumaks täna Moskva linnavalitsuse veebilehel avalikustatud transpordivõrgu arendamise kavas aastani 2013, vahendas agentuur Bloomberg.

Moskva on üks enim ummikutega hädas linnu, näitas suvine IBMi Commuter Pain report ehk vastav küsitlus. 40% Moskva sõidukijuhtidest tunnistas, et on kogenud enam kui kolmetunniseid ummikuid – seda on kolm korda rohkem kui keskmiselt teistes uuringusse lülitatud linnades (kokku 20 linna).

Läinud nädalal valis president Dmitri Medvedev Moskva linnepea kandidaadiks Sergei Sobjanini, öeldes talle, et üks peamisi ülesandeid saab tal olema liiklusprobleemide lahendamine.

Maksu alla läheb seejuures vaid erasõidukite sissesõit Moskva kesklinna, täpsustas Lenta. Sissesõidu eest võtavad praegu tasu paljud Euroopa linnad. Näiteks Londonis tuleb kesklinna sõites maksta kella 7 ja 18 vahel 7 naelsterlingit. Trahv maksmatajätmise eest ulatub aga 60-180 naelsterlingini.

Hetkel kuum