Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Luik andis Julianus Inkassos ohjad käest

  Aastaid tagasi asutatud Julianus Inkasso emafirma Julianus Grupp muutus 2008. aastal ICE Credit Groupiks. Tänavu 12. veebruaril asutas Advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Borenius osaühingu, mis algul kandis Matinga nime, kuid nüüd Julianus Grupi oma.
  1. aprillil 2010 liikus värske Julianus Grupp advokaadibüroo hõlma alt LHV Panga kätte. Päev enne seda vormistati Julianus Grupi juhiks aastaid eri ettevõtetes ärimees Hans H. Luige huvisid esindanud jurist Silver Eensaar. Julianus Inkassos töötav Eensaar Äripäevale selgitusi ei andnud. Hans H. Luik ütles eelmisel nädalal, et pole enam Julianus Inkasso omanik.
  "Julianus Inkasso ja Aktiva Finantsi tegevusse Balti riikides on investeeritud üle 100 miljoni krooni ning sealhulgas mina oma isiklikku raha. Ja ma arvan, et see raha toodab juhatuse all head kasumit. Tegemist on turuliidriga nii inkassoteenuste turul kui ka nõuete ostmise äris ja see positsioon jätkub," ütles Luik uute omanike ja ärisse juurde toodud raha kohta. Investorite arvu ja nimesid ta ei täpsustanud.
  98,99% ulatuses Hans H. Luigele kuuluv ICE Credit Group pole siiani avaldanud 2009. aasta aruannet, ehkki majandusaasta lõppes 31. detsembril ning aruanne tulnuks esitada enne 1. juulit. 2008. aastal oli ICE Crediti käive ligi 106 miljonit ja kahjum 0,6 miljonit krooni. 2007. a olid käive ja kasum vastavalt 105 miljonit ja 52,3 miljonit krooni.
  Millised probleemid segavad ICE Credit Groupi majandusaasta aruannet esitamast ning millisesse suurusjärku jäi 2009. aasta käive ja kasum või kahjum, Luik ei öelnud. "Seda saab vastata juhataja," pareeris ta.
  "ICE Credit Group loobus Julianus Grupi nime kasutamisest juba mitu aastat tagasi. Mis "vangerdusest" teie tänane küsimus räägib?" vastas Luik küsimusele, miks üldse toimus selline vangerdamine ettevõtete ja Julianus Grupi nimega.
  Aktiva Finants ja Julianus Inkasso esitasid majandusaruanded nagu kord ja kohus ette näeb, kuid Aktiva Finantsi audiitor Ksenia Lukkanen osutas tähelepanu emaettevõttele antud 63,6 miljoni kroonisele laenule. Kui ICE Credit Group ei maksa laenatud raha tagasi või maksab seda osaliselt, peaks aruandeperioodi kasum ja omakapital olema allahindluse võrra väiksem.
  "Juhime tähelepanu, et osaühing on andnud laenu oma emaettevõttele. Vastavalt äriseadustiku paragrahvile 159 võib tütarettevõtja anda laenu oma emaettevõtjale või emaettevõtja aktsionärile, osanikule või liikmele, mis moodustab tütarettevõtjaga sama kontserni, kui sellega ei kahjustata osaühingu majanduslikku seisundit ega võlausaldajate huve," lisas audiitor.
  Julianus Inkasso juhi Ülar Maapalu sõnul pole temal õigust öelda, kes grupi ettevõtteid omab.
  Vastab Julianus Inkasso juht Ülar Maapalu.
  Millega tänavu kevadel loodud ja seejärel Julianus Grupi nime kandev osaühing, mille juhatuses Silver Eensaar ainuisikuliselt on, tegelema hakkab?
  Julianus Grupi ainus tegevus on minu teada OÜ Julianus Inkasso ja OÜ Aktiva Finantsi osaluse hoidmine.
  Kuidas on praegune Julianus Grupp ja endine Julianus Grupp, praegune ICE Credit Group ning nende tegevus omavahel seotud?
  ICE Credit Group tegutses selle nime all alates 2007. aastast ning laiendas lisaks inkassoärile tegevust ka muudesse valdkondadesse, sh laenuärisse. ICE Credit Group soovis jääda edasi Krediidikassa omanikuks ning inkassotegevusega seotud ärid müüdi Julianus Grupile.
  Äriregister näitab, et Julianus Grupp kuulub LHV Pangale. LHVst öeldi, et selle firma osakud on lihtsalt nende pangas oleval esindajakontol. Kellele Julianus Grupp praegu kuulub?
  Julianus Grupp on pidevalt suuri rahalisi vahendeid nõudev äri ning selle heast käekäigust on huvitatud mitmed isikud. Ma ei ole volitatud kommenteerima, kes on praegu Julianus Grupi omanik. Osaniku õigusi teostab poolte kokkuleppel LHV Pank.
  Miks ICE Credit Groupi majandusaruannet äriregistrile veel esitatud pole?
  Majandusaasta aruanne ei ole senini veel valmis. Loodame selle lähiajal lõpetada.
  Mis inkassoturul mullu toimus ja mida võlgade sissenõudmises 2010. aastaks prognoosite?
  Inkassoturul algas langus 2009. aastal, mil klientide krediidimaht ja krediidipoliitika majanduskeskkonna muutustest tingituna muutus. Kogu 2010. aasta on toimunud kohanemine uue olukorraga.
  Julianus Inkasso jaoks on 2010. aasta positiivse märgiga. Me oleme küll Eestis käibes veidi kaotanud, kuid suurendanud efektiivsust ning saavutanud väga hea kasvupositsiooni. Lätis ja Leedus oleme suutnud käivet suurendada. Lisaks oleme saanud väga hästi toimima klientide nõuete ostmise ja kohtusse viimise ning selles valdkonnas saavutanud taas väga suured mahud.
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.