Katre Pilvinski • 28. oktoober 2010 kell 15:18

"Ka firmad võiksid erakondadele annetada" 

ESMA Vara omanik ja Reformierakonna toetaja Ralf Õnge sõnul võiks seadus võimaldada annetuste tegemist ka firmadel. 

„Kui firmad võiksid annetada, siis ma teeksin firma alt rohkem annetusi kui ise. Võimalik, et kaaluksin, siis lisaks Reformierakonnale mõne muu erakonna toetamist. Olen rohkem parempoolsete poolt,“ märkis Õng.

Õng oli nõus sellega, et olukord, kus füüsilised isikud võivad annetusi teha, aga juriidiliste isikute puhul on see keeltaud, võiks muutuda. „Annetajale oleks see natuke odavam. Muidu läheb see eraisiku kontolt ja peab tulumaksu maksma. Ma arvan, et siis hakkaks ka rohkem annetusi tulema, kõik erakonnad võidaksid sellest.“

„Komisjoni liikmed võiksid erakondadega olla mitte seotud. Kuid ka opositsioonis olevatest erakondadest võiks kasu olla, kuna nemad tahavad koguaeg midagi avastada,“ rääkis Õng planeeritavast komisjonist, mis parteide rahastamist kontrolliks.

Õng usub, et ettekirjutused ja sunnirahad muudavad olukorda kindlasti. „Kui on trahvid mängus, siis raudselt olukord muutub. Kes tahab trahvi maksta? Kui keegi hakkab aruandeid kontrollima, siis kindlasti muutuvad erakonnad eeskujulikumaks. Muidugi sõltub, kui palju on kontrollijal õigusi, mida ta võib teha ja kontroolida. Ei usu aga, et sellest annetajaid vähemaks jääb,“ rääkis ta.

Ettevõtja Ralf Õng annetas eelmise aasta teises kvartalis Reformierakonnale pool miljonit krooni.

Põhiseaduskomisjon arutas sel nädalal erakondade rahastamise seaduse muutmist. Poliitikud tahavad parlamendi juurde asutada spetsiaalse komisjoni, mis parteide rahastamist kontrolliks.

 

Hetkel kuum