Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Õiguskantsler: kohus kaalugu vee ja solgi hinda

  Tallinnas kehtivate veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade õiglus vajab kohtulikku hinnangut, teatas õiguskantsler Indrek Teder.

  Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium otsustas täna, et ei anna sisulist hinnangut Tallinna linnavalitsuse kehtestatud veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade põhiseaduspärasusele, kuna riigikohtusse oli vastava pöördumise teinud õiguskantsler, kel kohtu hinnangul puudub õigus vastavad hinnad kehtestanud haldusakti üle järelevalve teostamiseks.
  „Olen endiselt arvamusel, et hindade õiguspärasusele tuleb anda kohtulik hinnang, isegi kui õiguskantsler ei ole õige selles küsimuses kohtusse pöörduma,“ ütles Indrek Teder.
  Tänase lahendi järgi on vaidlusalused hinnad kehtestatud haldusaktiga, mis puudutab lisaks Tallinna Veee vee- ja kanalisatsiooniteenuse tarbijate õigusi ja mille subjektid on kindlaks määratavad. „Seega peaks olema võimalus kohtusse pöörduda AS Tallinna Vesi veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuseid tarbivatel ärksatel isikutel. Nad võiksid võtta julguse rindu ning kvalifitseeritud õigusabi toel paluda kohtul anda hinnang Tallinnas kehtivatele veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade õiglusele,“ märkis õiguskantsler.
  Kaebuse esitamisel on abiks konkurentsiameti ja õiguskantsleri analüüsid. „Siinjuures pean möönma, et kehtiva õiguse pinnalt on mõned küsimused ebaselged. Näiteks see, kas alates 1. novembrist 2011 on need hinnad kehtestatud Tallinna linnavalitsuse õigusaktiga või ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse § 16 lõikega 6. Märgin veel, et üldkohtusse pöördumisel võib olla tarvidus ka uueks põhiseaduslikkuse järelevalve menetluseks, sest kui käsitada Tallinna linnavalitsuse määrust kehtetuna, siis kehtivad hinnad Tallinnas edasi ühisveevärgi ja –kanalisatsiooni seaduse alusel,“ ütles Teder.
  Ühtlasi leiab õiguskantsler, et Harju maavanem peaks analüüsima, kas Tallinna linnavalitsuse akt, mis kehtestab Tallinna põhitegevuspiirkonnas veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hinnad, kehtib ja kas seetõttu on maavanemal võimalik vaidlustada haldusakti kohtus. Vaidlustamisel võivad olla abiks samad Konkurentsiameti ja õiguskantsleri  koostatud analüüsid.
  Õiguskantsler juhib tähelepanu ka riigikohtu märkusele tänases pressiteates, et „1. novembril kehtima hakanud ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse muudatuste tulemusel on õiguskantsleri poolt vaidlustatud määrus sisuliselt muutunud kehtetuks.“
  Ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse § 16 lg 6 sätestab, et kuni vee-ettevõtja kehtestab selles seaduses ettenähtud korras hinnaregulatsiooni nõuetele vastava veeteenuse hinna, osutatakse veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenust tarbijatele vana hinnakirja järgsete hindadega.
  „Lugedes leheveergudelt AS Tallinna Vesi ja konkurentsiameti vahelisest vaidlusest, julgen karta, et Tallinna linnavalitsuse kehtestatud veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hinnad jäävad sisuliselt veel pikaks ajaks kehtima. Seega on jätkuvalt küsimuseks, kas Tallinnas kehtivad veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hinnad on õiglased,“ märkis Teder.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: tarneahelaid ootavad ees suured muutused
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Prokuratuur sõdib Ekspressi ajakirjanike trahvimise nimel riigikohtuni välja
Markantne kaasus, kus prokuratuur on veendunud, et ajakirjanikud peaksid kohtumenetlusest tehtavate lugude jaoks võimudelt loa saama, saab nüüd lõpplahenduse riigikohtus.
Markantne kaasus, kus prokuratuur on veendunud, et ajakirjanikud peaksid kohtumenetlusest tehtavate lugude jaoks võimudelt loa saama, saab nüüd lõpplahenduse riigikohtus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.