Silvia Kruusmaa • 8. detsember 2010 kell 11:22

Tallinna krediidireiting paranes

Reitinguagentuur Moody's tõstis Tallinna linna krediidireitingu väljavaate negatiivsest stabiilseks, reiting kinnitati senisel tasemel A3.

Raepressi teatel peegeldab krediidireitingu väljavaate paranemine reitinguagentuuri sõnul linna tulemuslikku eelarvepoliitikat majanduskriisi tingimustes.

Tallinna eelarvepoliitika võimaldas 2009. aastal 10%-lise tulubaasi languse juures saavutada 2008. aastaga võrreldava tegevustulemi marginaali ning linna likviidsuspositsiooni 2010. aasta teises pooles märgatavalt tugevdada.

Reitingu omistamisel on arvestatud ka üldise majanduskeskkonna stabiliseerumisega. Moody’se asepresident Massimo Visconti sõnul toetab linna krediidireitingu tasemel A3 püsimist jätkuv konservatiivne eelarvepoliitika ning mõõdukal tasemel püsiv otsene laenukoormus.

Negatiivset mõju aga avaldavad tulubaasi paindlikkuse puudumine, eriti pea olematu omavalitsuslik maksustamisvõime ning samuti bilansivälistest ehk kaudsetest võlakohustustest tulenev mõju linnaeelarvele.

Linnapea Edgar Savisaar tõdes, et viimased aastad ei ole olnud ühelegi Eesti omavalitsusüksusele kerged. Siiski on linnavalitsus püüdnud ka neil aastail leida võimalikult parimaid lahendusi, et tagada vajalike avalike teenuste kättesaadavus ja linna eelarvepoliitika jätkusuutlikkus.

Hetkel kuum