Sirje Rank • 13. detsember 2010 kell 7:24

Euroala võlakriis võib Berlusconile appi tulla

Oma karjääri eest võitlev Itaalia peaminister Silvio Berlusconi, kellel seisab ees usaldushääletus, otsib toetust euroala võlakriisist.

„Meist võib saada rahvusvaheliste spekulantide sihtmärk nagu Kreekast, Iirimaast ja Portugalist - traagiline risk, millel võivad olla kohutavad tagajärjed,“ ütles Berlusconi läinud nädalal oma toetajatele. „Reitinguagentuurid on meie reitingu kinnitanud, kuid hoiatavad, et see sõltub poliitilise stabiilsuse püsimisest,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Itaalia parlament alustab täna debatti ning usaldushääletus, millest sõltub riigi rikkama mehe jätkamine peaministrina, toimub homme.

Berlusconi kaotus võib tähendada uusi valimisi või vaevalisi kõnelusi uue koalitsiooni moodustamiseks. Pikk poliitiline ebastabiilsus võib turgude tähelepanu tõmmata Itaaliale, mis on euroala võlakriisis seni paremini vastu pannud kui Hispaania, Portugal ja Iirimaa, olles neljast riigist kõige madalama riskipreemiaga. Novembri alguses kinnitas reitinguagentuur S&P Itaalia reitingu tasemel A+, kuid hoiatas, et üks suuremaid riske on poliitiline ebastabiilsus.

Itaalia kümneaastaste riigivõlakirjade intressimäärade vahe Saksamaaga on tänavu kahekordistunud, luues novembri lõpus 212 baaspunkti tasemel euro käibeloleku aja rekordi.

Itaalia võlakoorem on absoluutsummas euroala suurim – 1,75 triljonit eurot (116% Itaalia SKPst), mis tähendab, et igal reitingu langetamisel oleks Itaaliale oluliselt suurem mõju kui teistele suure võlakoormaga riikidele. Tuleval aastal tuleb Itaalial võlakirju müüa enam kui 220 miljardi euro väärtuses, mis on suurim summa kogu euroalal.

Samas toetasid Itaalia parlamendi kõik parteid 2011. aasta eelarve vastuvõtmist, mis näeb ette eelarvedefitsiidi vähendamise 3,9 protsendile SKPst tänavuselt 5%-lt.

Kindlustuse hind Itaalia võimaliku maksejõuetuse vastu on kerkinud viimased viis kuud päevast, mil Berlusconi oluline poliitiline liitlane ja võimupartei kaasasutaja Gianfranco Fini talle selja pööras ning käivitas kampaania arvukatesse skandaalidesse segatud Berlusconi tagandamiseks. 

Hääletuse tulemust on raske prognoosida. Mitmed enne kahevahel olnud saadikud on opositsiooni väitel – mida valitsus eitab - saanud ahvatlevaid pakkumisi.

 

Hetkel kuum