Romet Kreek • 16. detsember 2010 kell 21:00

Kuhu küll kõik karud jäid?

"Karvamütsid" ja "siidlipsud" ülistavad üksteise võidu arenevaid turge ja paiskavad sinna üha enam raha.

Institutsionaalsed investorid, kes vahel ütlevad halvustavalt väikeinvestorite kohta "karvamütsid" (kuna proffide arvates suudavad mõned väikeinvestorid kummalistel ajenditel veel kummalisemaid tehinguid teha), ja "siidlipsud" (maaklerid, fondijuhid, analüütikud, kes teenivad investeerimise universumis palgatöölistena leiba ja on tihti lipsustatud) on saavutanud haruldase üksmeele. Üllatav, aga tee eldoraadosse on leitud.

Öeldakse, et kui midagi kogu aeg korrata, siis hakatakse seda iseenesestmõistetavana võtma. Väga pikka aega on räägitud, et arenevad turud on paremad arenenud turgudest. Ma ei hakka pooltargumentide rodu uuesti üles loetlema, kindlasti torkavad teile endalegi need pähe.

Väikeinvestorid paigutavad praegu alates 2007. aastast kiireimas tempos raha arenevatele turgudele. Maailma kolm suuremat panka prognoosivad, et aktsiad teevad tuleval aastal rekordtasemed. Miks siis ei peaks väikeinvestor kuulama seda, mida hommikust õhtuni investeerimisega kokku puutuvad inimesed soovitavad, ja oma raha arenevate turgude aktsiatesse saatma?

Inimesed on ekslikud. Väga omane on see, et enamik ajast teenitakse trendiga turul raha, kuid trendi muutuse kohti ei taju suurem osa "siidlipse" ega "karvamütse". Trendivastaste investorite kõnepruugis on oluline väljend "ülerahvastatud tehing". Selle all mõeldakse just varasid, millele investorite hordid tormi jooksevad, unustades lõpuks ostes-müües hinda kiigata.

Viimati, kui investorid olid arenevate turgude suhtes nii optimistlikud nagu praegu, oli tagajärjeks kolme kuuga 11protsendine langus, selgub EPFR Globali andmetest.

"Kui kogu raha on sisse voolanud, siis ümbritseb turgu eufooria, raske on leida fundamentaalset väärtust," ütles David Herro Harris Associatesist. "Arenevate maade kasv aitab maailma kõvasti, kuid te võite selle eest maksta liiga palju, ja täpselt nii ka praegu toimub."

Arenevad turud on praegu väga ülerahvastatud.

Hetkel kuum