Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  8 aastat tagasi seadustati munitsipaalpolitsei loomine

  Äripäev avaldab tänavu igapäevast ärikalendri sarja, kust saab lugeda, mis on juhtunud Eesti majanduses sellel konkreetsel päeval viimase kahekümne aasta jooksul.

  18 aastat tagasi
  17.12.1992. AS Mercedez-Benz Eesti Autokeskus avas Tallinnas müügisalongi.
  17 aastat tagasi
  17.12.1993. Ilmar Taska asutatud telekanal Kanal 2 hakkas eetris olema iga päev (alates 1.10.93 käivitunud Kanal 2 oli seni eetris vaid nädalavahetusel (alates 2001. aastast kuulub telekanal Norra kontsernile Schibsted).
  17.12.1993. Registreeriti AS Neste Oil Eesti.
  17.12.1993. Eesti Väikeettevõtete Assotsiatsioon (EVEA) andis esimest korda välja tiitli Ettevõtluse Sõber, tiitli said riigikogu liige Liina Tõnisson, majandusminister Toomas Sildmäe, ettevõtja Mati Meos ja Narva-Jõesuu linnapea Vello Juhkov.
  Järgnevatel aastatel (tiitlit ei antud välja 1999., 2001. ja 2004. aastal) on Ettevõtluse Sõbra tiitli saanud: president Lennart Meri, Eesti Panga president Siim Kallas, Saare abimaavanem Laine Tarvis, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindaja Eestis Leo Salonen ja majandusministeeriumi asekantsler Peeter Tohver (1994);
  majandusministeeriumi asekantsler Signe Ratso, Eesti Ekspordi Krediteerimise Riikliku Fondi direktor Gunnar Lambing, ajalehe Äripäev peatoimetaja Igor Rõtov, Mainori juht Ülo Pärnits ja Narva abilinnapea Mart Aare (1995);
  siseminister Riivo Sinijärv, Rootsi Eksportnõukogu esindaja Eestis Toomas Käbin ja Pärnu abilinnapea Jaak Saarniit (1996);
  endine peaminister Tiit Vähi (1997);
  Pärnu linnapea Vello Järvesalu (1998);
  Pärnu maavanem Toomas Kivimägi (2000);
  president Arnold Rüütel ja riigikohus (2002);
  Tallinna linnavalitsus ja Vastseliina vallavanem Kadi Kõur (2003);
  abirahandusminister Tea Varrak ja Eesti Päevalehe vastutav väljaandja Aavo Kokk (2005);
  majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ettevõtluse talituse juhataja Pirko Konsa ning maakondlikud arenduskeskused (2006);
  justiitsminister Rein Lang (2007);
  majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts (2008);
  õiguskantsler Indrek Teder ja Eesti Maksumaksjate Liidu juht Lasse Lehis (2009).
  16 aastat tagasi
  17.12.1994. Tallinnas Rocca al Mares avati esimene Carrolsi hamburgerirestoran (McDonald´s avas esimese kiirtoidurestorani Tallinnas Viru tänavas 29.04.95).
  14 aastat tagasi
  17.12.1996. AS Kinex müüs oma Tallinnas asunud arvutikaupluse Inglise arvutikontsernile ICL (Kinex avas Eesti esimese arvutisalongi 1991. aastal).
  17.12.1996. Indrek Neivelt asus tööle Hansapank Eesti peadirektorina, enne seda oli ta alates maist 1995 ettevõtete panganduse osakonna direktor (Neivelt oli Hansapank Eesti peadirektori kohal kuni 1.01.99, asudes seejärel ametisse Hansapanga juhatuse esimehena; seda kohta täitis ta kuni 22.04.05).
  17.12.1996. Kondiitritoodete vabrikus ASis Kalev vahetus peadirektor: alates 1995. aasta novembrist sellel kohal olnud Märt Vooglaid asus ametisse ettevõtte nõukogu esimehena ja uueks peadirektoriks kinnitati Tõnis Allik, kes enne seda oli samas alates 1995. aasta novembrist rahandusdirektor (Allik juhtis Kalevit kuni 24.08.99).
  13 aastat tagasi
  17.12.1997. Riigikogu võttis vastu 1998. aasta 15,28 miljardi krooni suuruse riigieelarve.
  17.12.1997. Sai teatavaks, et AS Hansa Liising omandas 100 protsenti Balti Autoliisingu ASi aktsiatest.
  17.12.1997. Tartus Riia maanteel endise sõjalise kateedri hoone taga avati Tartu ülikooli õppe- ja laborihoone, kus hakati tegelema vähi- ja geenialase uurimisega (2500 ruutmeetri suurune ja 21 miljoni kroonise ehitusmaksumusega Citrina nimeline õppehoone oli esimene taasiseseisvuse ajal spetsiaalselt teaduse tarbeks valminud moodne uusehitis).
  12 aastat tagasi
  17.12.1998. AS Univa taastas Tallinnas Peterburi teel 23.02.98 tulekahjus kannatada saanud poroloonitehase; taastamine läks maksma 22 miljonit krooni.
  11 aastat tagasi
  17.12.1999. Viru ringkonnakohus ei muutnud Ida-Viru maakohtu 20.09.99 otsust, mis mõistis ASi Silmet endise peadirektori Priit Saksingu süüdi ametiseisundi kuritarvitamises ning karistas teda kolmeaastase tingimisi vabadusekaotusega (riigikohus ei andnud 23.02.00 Saksingu kassatsioonikaebusele menetlusluba; süüdistuse kohaselt riisus Saksing päev pärast peadirektori kohalt vabastamist ASist Silmet ligi 1,8 miljonit krooni).
  8 aastat tagasi
  17.12.2002. Riigikogu võttis vastu kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise seaduse, mis lubas omavalitsustel asutada munitsipaalpolitsei.
  17.12.2002. Tallinna linnakohus mõistis ASi Saaremaa Laevakompanii finantsjuhi Alar Tõru lihtmenetluse kokkuleppe korras süüdi maksupettuses ja karistas teda üheaastase vabadusekaotusega katseajaga, samuti pidi Tõru tasuma riigile saamata jäänud maksu näol tekitatud kahju 1,3 miljonit krooni (Tõru koostas aastatel 1995-2000 tema kontrolli all olnud offshore-firmade nimel fiktiivseid arveid ning kajastas neid Saaremaa Laevakompanii raamatupidamises).
  7 aastat tagasi
  17.12.2003. Riigikogu kinnitas 2004. aasta riigieelarve, mille tulude maht oli 47,62 miljardit ja kulude maht 47,7 miljardit krooni.
  6 aastat tagasi
  17.12.2004. Eetrisse jõudis uus raadiojaam Tartumaa Raadio, mis tegutses Tartu Kuku vabastatud sagedusel (Tartumaa Raadio täisprogramm käivitus 2005. aasta alguses; alates 20.12.05 nimetati jaam ümber Sun-FMiks, mis lõpetas majandusraskuste tõttu tegevuse 2009. aasta suvel).
  3 aastat tagasi
  17.12.2007. Sai teatavaks, et AS Trans-Kullo müüs osaluse transiidifirmas ASis Pakterminal; ostjaks oli Hollandi suurkontsern, maailma suurim keemiatoodete ladustaja Royal Vopak NV, kellele enne seda kuulus juba pool Pakterminali aktsiapakist (23.04.08 asutasid Pakterminali omanik Royal Vopak ja ASi E.O.S. omanik, Venemaa kontsern N-Trans ühisettevõtte ASi Vopak E.O.S.).
  17.12.2007. Invatehnilisi abivahendeid EQUA kaubamärgi all tootev Tartu firma OÜ Händikäpp Imidž uueks ärinimeks sai OÜ EQUA.
  17.12.2007. Ülari Alamets nimetati Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhatuse esimeheks, enne seda töötas ta samas alates 2005. aastast juhatuse liikmena).
   2 aastat tagasi
  17.12.2008. Kodutekstiilitootja AS Wendre sulges oma tsehhi Viljandimaa väikelinnas Võhmas, tööta jäi ligi 40 inimest (Wendre avas Võhmas tsehhi 30.11.01).
  17.12.2008. ASi Estonian Air esimene Boeing 737 nimega Koit tegi viimase lennu Eesti lennufirma värvides (Koit tegi esimese regulaarlennu 12.07.95 aastal Amsterdami; arvestuslikult oli üle 13 aasta jooksul selle lennuki pardal reisinud 1,5 miljonit inimest).
  17.12.2008. Harju maakohus kuulutas välja Soome laevafirma, Tallinna ja Helsingi vahel kiirlaevadega reisijaid vedanud SuperSeaCati tütarfirma OÜ SuperSeaCat pankroti.
  1 aasta tagasi
  17.12.2009. Tallinna linnavolikogu võttis vastu paadimaksu ja müügimaksu määruse (paadimaks kehtestus alates 1.01.10 ja müügimaks rakendus alates 1.06.10).
  17.12.2009. Urmas Sõõrumaa avas Tallinnas Rotermanni kvartalis kunstigalerii US Art Gallery.
  17.12.2009. Harju maakohus kuulutas välja Guido Sammelselja kui eraisik pankroti.
  Allikad: Äripäev, aastaraamat Kes? Mis? Kus?, ajakiri Eesti Majanduslugu jm.
   
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikelinna vinoteek ootab konkurente
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Tarbimise jalajälge vähendavad ettevõtted, tarbijad ise aga suurendavad
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.