Anne Oja • 24. detsember 2010 kell 10:10

Pronkssõduri kolimine andis Petrovi ärile võimsa löögi

Keskerakonna rahastamisskandaali sattunud Sergei Petrovi firma sai pronkssõduri teisaldamise tõttu nii kõvasti räsida, et pidi koondama pea kõik töötajad.

Äripäev kirjutas 2007. aasta septembris, et eelneval aastal kivisöe vedamise ja ümberlaadimisega üle 77 miljoni kroonise käibe saavutanud Petromaks Stividori AS pidi Venemaalt tulemata jäänud söerongide tõttu koondama 83 inimest.

Ettevõtte juht Dmitri Kargin tunnistas ajakirjanikule: "Maist alates pole meile tulnud ühtegi vagunit sütt. Laadisime seda Paljassaare sadamas ümber Soome minevatele laevadele. Koondasime seetõttu 83 inimest."

Pärast sunnitud koondamist jäid firma palgale vaid valvurid ning raamatupidamine, lisas Kargin. "Praegu on väga raske," tõdes ta. "Loodame, et suhted Venemaaga paranevad ja transiit taastub selleks talveks või kevadeks. Alustame siis tasakesi ka ümberlaadimist, nii ühe-kahe-kolme inimesega. Rohkem inimesi pole korraga tööturult võtta."

2007. aasta septembri esimeses pooles maksis töötukassa Petromaks Stividorile kollektiivse koondamise hüvitist 687 150 krooni. Esimese koondamislainega kaotas samas ettevõttes töö 32 inimest.

2007. aastal teenis sadamateenuseid osutav Petromaks Stividor 61 miljoni kroonise käibe juures 5 miljonit krooni kahjumit. 2008. aasta käibeks oli 36,9 miljonit ja kahjumiks 1 miljon krooni, 2009. aastal sai ettevõte 66,9 miljoni kroonise käibe juures 1 miljon krooni kasumit.

Mullu laadis Petromaks ümber 536 843 tonni kivisütt, antratsiiti, killustikku ja linnaseid, mida oli kokku 161 357 tonni rohkem, kui 2008. aastal.

„2009. aasta kujunes heaks. Suurenenud kaubamaht tingis uute töökohtade loomist. Aastaga leidis meie juures tööd 19 uut töötajat,“ ütles Kargin majandusaruandes.

Pronksiöö eelsele tasemele pole ettevõtte töötajaskond veel tagasi jõudnud, kuid eelmisel aastal oli Petromaks Stividori keskmine töötajate arv juba 46.

Hetkel kuum