Hotellinduses kestavad head päevad

Birjo Must 12. jaanuar 2011, 00:00

"Möödunud aasta lõpus nägime tuntavat turistide arvu ja hotellide täituvuse kasvu ning alanud positiivsed trendid jätkuvad ka tänavu," rääkis Tallink Spa & Conference Hotelli tegevjuht Aivar Sõerd.

Kuigi 2010. aasta kokkuvõttes jäid majutusasutuste hinnad kergesse miinusesse, toimus sügisel murdepunkt, mil nõudluse kasv ja stabiilne pakkumine hakkasid mõjutama hindasid. "Jaanuari alguse statistikast selgus, et kui eelmisel aastal oli keskmine hind umbes 45 eurot, siis tänavu 56,5 eurot," selgitas Sõerd.

Aasta alguses märgatav kasv. Sõerdi hinnangul paistab kasv selle aasta jaanuaris ja veebruaris võrreldes möödunud aasta sama perioodiga ilmselge. "Pakun, et 10-15% võiks kogu aasta käibe kasvuks prognoosida, ja see tuleb nii täituvuse kasvu kui ka hinna tõusu arvel," kinnitas Sõerd.

Täituvus mullusest parem. Viru hotelli haldava ASi Sokotel tegevdirektor Anu Soosaar kinnitas samuti, et hotelli täituvus paistab esimestel kuudel oluliselt ilusam kui 2010. aastal. "Meil oli kaheksa esimest päeva maja rahvast täis. Ma ei mäleta, et sellist asja oleks varem olnud," rääkis Soosaar ja põhjendas olukorda sellega, et venelased on Tallinna puhkusepaigana leidnud.

Pärnus hotelliteenust pakkuva Strand SPA & Konverentsihotelli juhi Egon Elsteini sõnul on arvestades üldist tausta ja majandusseisu aasta alanud kenasti. "Võrreldes 2010. aastaga on käibe kasv olnud umbes kümmekond protsenti, kuid võrreldes 2008. aastaga on käive paarkümmend protsenti väikesem," möönis Elstein. Aastalt ootab ta käibe kasvu umbes kümmekond protsenti. "Kasumi kasvust veel ei unista, sest kulud on tõusnud, aga hinnad endiselt madalad," rääkis ta.

Tartu hotelle toidavad üritused. Tartu suurima hotelli Dorpat tegevjuhi Gea Puidaku kinnitusel on 2011. aasta alanud nii Tartu majutusasutuste kui ka hotelli jaoks paremini kui eelmised.

"Messidel käimise ja töö tulemusena on isegi Vene kliendid hakanud Tartut avastama, eriti Pihkva ja Peterburi ümbruse inimesed," rääkis ta ja prognoosis, et aasta esimesed kuud tulevad umbes 10% võrra paremad kui mullu.

Puidaku hinnangul tundub, et konverentsiturism hakkab taas jõudu koguma, sest kliendid on huvitatud kevadisest ja sügisesest konverentsihooajast.

Kevadet ja suve on majutusasutustel rakse ette planeerida, kuna reisibüroode kaudu registreerunud välisturistid võivad viimasel hetkel loobuda. "Tartus on tulemas sel aastal olulisi üritusi, mis toovad siia kindlasti rohkem rahvast kui eelmisel aastal," möönis Puidak siiski.

Tallink Spa & Conference Hotelli tegevjuhi Aivar Sõerdi sõnul on eriti Soome ja ka Vene turistide arvu teinud kõigi aegade rekordeid. "Usun, et Eesti pakub häid puhkusevõimalusi - kultuuriüritused, Euroopa tasemele vastav teenindus, hea laevaühendus ning paranev rongi- ja lennuühendus," põhjendas Sõerd.

ASi Sokoteli tegevdirektor Anu Soosaare hinnangul on kasvu taga peamiselt kaks aspekti. "Kriisiaastatega hinnad kukkusid ja info, et siia on taskukohane tulla, on inimestele juba kinnistunud. Ka Eesti turundus on olnud prioriteet," põhjendas ta ja lisas, et kaasa aitavad nii kultuuripealinna tiitel kui ka peatselt avatav hotellimuuseum.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing