Piret Reiljan • 22. jaanuar 2011 kell 9:08

G4S-i kontod rahast pungil

Urmas Sõõruma asutatud, praegu Briti kontserni kuuluva turvafirma G4S Eesti arvelduskontodel seisis 2009. aasta lõpus 1,03 miljardit krooni vaba raha.

Seisva raha otstarvet iseloomustas firma pressiesindaja üldsõnaliselt kui investeeringuteks mõeldud vahendeid. Börsifirma staatusele rõhudes avas pressiesindaja kaarte vaid niipalju, et kogunenud raha kasutamine ei lähe kindlasti mööda ka Eestist. G4S Eesti omakapital oli 2009. aasta lõpus võrdne kontodel seisva rahaga, samal aastal teenis firma 190 miljonit krooni (12 mln eur) kasumit.

Kui G4S hoidis raha arvelduskontol ja haub investeeringuplaane, siis mitmed välisomanduses olevad firmad kasutavat Eestit hoopis laenukontorina. Näiteks aktsiaselts Neste Eesti oli 2009. aasta lõpu seisuga emafirmale laenanud 673 miljonit krooni (43 mln eur) ning kajastas seda kui lühiajalist finantsinvesteeringut. 2008. aastaga võrreldes suurenes Neste laen omanikule ligi 100 miljoni krooni võrra.

„Teenitud kasumi jaotamise üle otsustab omanik. Neste Eesti teenib väjalaenatud raha eest finantstulu,“ kommenteeris Neste Eesti juht Ivar Kohv laenuteemat napisõnaliselt.

Neste kõrval on paslik meenutada ka teist Eesti kütuseturu suurtegijat Statoili, kes tõi hiljuti Eestisse kontserni finantskeskuse ning rahastab oma ärisid Eesti kaudu.

Emafirmas hoiustas raha ka endine Tallinna börsifirma Norma, kes tekitas börsil olles väikeaktsionärides oma käitumisega pahameelt, kuna dividendide maksmise asemel nuumati Eesti kaudu suuromanikku. 2009. aasta lõpus hoiustas Norma emafirmas 85 miljonit krooni (5,4 mln eur).

Hetkel kuum