Piret Reiljan • 21. jaanuar 2011 kell 5:43

Habakuk: vaba raha panen kinnisvarasse

Kinnisvaraärimees Madis Habakuk on enda suurosalusega Estonian Business School Groupi kontol juba mitmendat aastat hoidmas suurusjärgus paarsada miljonit krooni (13 miljonit eurot) vaba raha ja on valmis seda perspektiivikatesse pooleli jäänud arendustesse paigutama.

"Põllumaad pole meile mõtet pakkuda, aga oleme huvitatud näiteks arendustest, millel on juba olemas detailplaneering või ehitusluba, aga ka näiteks mõned ehitusjärgus majad," räägib Habakuk. Teisisõnu on ta valmis raskustesse sattunud arendajatelt arendusi kokku ostma. Habakuk usub, et kinnisvarasektoris on parim investeerimisaeg veel ees, mistõttu on ta seni vaba raha pigem vaka all hoidnud.

Habakuke sõnul ei ole Eestis ülemäära palju ettevõtteid, millel pole probleeme likviidsusega ning tema ei taha kuuluda rahatute ettevõtjate hulka. Lisaks sellele, et vaba raha puudumine takistab äritegevust ja lõikab ära võimaluse kriisist kasu lõigata, oleks rahapuudus Habakuke sõnul ka psühholoogiliselt raske. "Mina ei taha, et mu pea kohal pidevalt kirves ripuks," räägib ta.

Küsimusele, millal saabub aeg, kus seisev raha muutub kahjulikuks, vastas Habakuk naljaga pooleks, et seda teab vaid Allah. Spekuleerida võib kõiksugu variantidega, kuid tema usub, et paar aastat kestab see aeg veel küll, kus vaba raha on kuninglikus staatuses.

Äripäev avaldas täna edetabeli ettevõtjatest, kelle firmade kontol oli 2009. aasta lõpu seisuga enim likviidset vara ehk raha ja/või lühiajalisi finantsinvesteeringuid.

Hetkel kuum