Astmeline tulumaks toob lisaraha

Kadri Simson 26. jaanuar 2011, 00:00

Keskerakond lubab valimisteks kaudsete maksude alandamist ja kohalike omavalitsuste finantsvõimekuse suurendamist, millega tagatakse inimestele teenuste parem kättesaadavus. Vähendades toasooja, ravimite ja meditsiinitehnika, samuti kultuuriürituste käibemaksu, vähenevad inimeste soojaarved, ravikulud ja kultuuriürituste piletite hinnad. Kaudsete maksude alandamine vähendab riigieelarve tulusid u 38,35 miljoni euro võrra.

Omavalitsuste finantsolukord on katastroofiline - kärbitud on valdade ja linnade tulusid, kuid mitte nende kohustusi. Seega peame õigeks taastada omavalitsustele laekuv üksikisiku tulumaksu osa 11,93%-le. 2009. aasta teise lisaeelarvega vähendati see 11,4%-le. Kuigi tegemist on pealtnäha tühise vähendamisega, kaotasid omavalitsused sellega rohkem kui 28,12 miljonit eurot. Selle tagajärjel halvenesid omavalitsuste võimalused avalike teenuste pakkumiseks, nt näiteks teede korrashoid, lasteaiakohad jne.

Keskerakond kehtestab Eestis euroopaliku tulumaksusüsteemi, milleks on astmeline tulumaks. Sellest võidavad otseselt kõik töötajad, kes teenivad kuni Eesti keskmist palka, kaudselt aga kogu Eesti, kuna see vähendab ühiskonnas ebavõrdsust ja loob monoliitsema ühiskonna ning suurendab riigieelarve tulusid 223,69 miljoni euro võrra. Selle arvelt on võimalik finantseerida ka meie lubadusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing