31. jaanuar 2011 kell 12:23

EL plaanib sanktsioone Valgevene vastu

Euroopa Liit plaanib täna avalikustada Valgevene vastased poliitilised ja majandussanktsioonid. Muuhulgas kehtestatakse viisakeeld 158 inimesele, teiste seas ka president Lukašenko poegadele.

EU Observer kirjutab, et EL-s soovimata isikute nimekirjas on nii Viktor Lukašenko, kes on presidendi abi kaitseküsimustes ja riikliku julgeolekunõukogu liige, kui ka tema vend Dmitri, kes juhib Presidendi Spordiklubi. Lisaks on nimekirjas kaitseminister Juri Žadobin, julgeolekunõukogu sekretär Leonid Maltsev ning mitmed teised kõrged ametnikud, aga ka 10 ajakirjanikku, keda on nimetatud „Lukašenko propagandistideks“. 

Nimekirjas olijatel külmutatakse lisaks viisakeelule ka EL-s olevad pangaarved.Nimekirjast on välja jäetud välisminister Sergei Martõnov, seda põhjusel, et jääma peab „vähemalt üks infokanal“ ning „teiste Valgevene pahade seas ei ole ta kõige halvem.“

Majandussanktsioonide osas on olnud juttu kauplemise lõpetamisest naftatootja Belneftkhimiga ja väetisefirma Belaruskaliiga. Kaalumisel on ka IMF-i, Euroopa Investeerimispanga ja EBRD abi lõpetamine Valgevenele. EL ootas rohkem kui kuu, et Minsk vabastaks poliitvangid. Seda ei ole juhtunud, ning nüüd minnakse hoiatustelt üle tegudele. Kuid nagu on öelnud üks EL allikas, ei ole plaanis karistada siiski Valgevene tavakodanikku.

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum