Hannes Sarv • 31. jaanuar 2011 kell 4:15

Hardo Pajula: lahendust polegi

Keegi peaks välja ütlema, et praeguste pensionikohustuste täitmine ei ole pikas perspektiivis võimalik, märkis analüütik SEB analüütik Hardo Pajula.

"See on probleem, millega kõik vananeva rahvastikuga riigid vastamisi seisavad. Armastame endale korrutada küll, et Eesti riigi võlakoorem on väike, mis justkui tähendaks, et valitsus saab omi probleeme veel mõnda aega laenurahaga edasi lükata. Kui võtame arvesse aga erasektori koguvõlgnevuse, on jutud madalast võlakoormusest alusetud ja oleks kergeusklik arvata, et võimalikud võlausaldajad sellest mööda vaatavad," märkis Pajula.

Tema hinnangul teine sammas annab ilmselt küll leevendust, aga samas paneb rahva raugastumine surve alla riiklikud tervishoiukulud. "Tegu on probleemiga, mille lahendamine algab ilmselt tunnistamisest, et lahendust polegi. Et olukord ei ole hetkel veel täiesti katastroofiline, siis ei usu ma, et esimese sammuni nii pea jõutakse," märkis analüütik.

Hetkel kuum