Võlakirjaguru: vähendage USA eelarvedefitsiiti

Raivo Sormunen, Romet Kreek 04. märts 2011, 15:22

Maailma suurima võlakirjafondi haldava firma PIMCO juht Bill Gross soovitab poliitikutel tungivalt vähendada USA massiivset eelarvedefitsiiti, kirjutas uudisteagentuur Reuters.

„Vähendagem defitsiiti, aga tehkem seda astmeliselt, et majanduskasv püsiks,“ soovitas Gross, kelle hallata on 1,2 triljoni dollari eest varasid.

Kui senati vabariiklased üritavad vähendada sel aastal 1,65 triljoni dollarini (umbes 11% SKPst) ulatuvat USA eelarvedefitsiiti 61 miljardi dollari võrra, siis demokraadid on sellele vastu. Gross ei usu, et enne 2012. aasta presidendivalimisi eelarve defitsiidi vähendamise plaaniga kuhugi väga välja jõutakse.

Võlakirjaguru sõnul muretsevad paljud investorid kaua USA valitsuse võlakirjade reiting suudab püsida reitinguagentuuride poolt kõige kõrgemal AAA reitinguastmel.

Viimastel aegadel USA valitsuse võlakirju vältinud Grossi sõnul võivad Ühendriikide valitsuse võlakirjade intressimäärad hakata kerkima, kui USA keskpank lõpetab juunis oma 600 miljardi dollari suuruse võlakirjade kokkuostuprogrammi.

Normaalsemas keskkonnas võiks Grossi arvates USA valitsuse 10. aastaste võlakirjade tootlus olla 5 protsendi juures (hetkel 3,56 protsenti). Praeguses keskkonnas päris 5 protsendist tootlust Gross veel ei oota, kuid USA keskpanga tugiostudeta võiks võlakirjade intressimäär jõuda 4 protsendini välja küll.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. March 2011, 15:23

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing