Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine
Eesti Pank: hinnatõus pole veel lihatoodetesse jõudnud
Eestis on toiduhinnad paljuski juba ette reageerinud, samas pole maailmaturu hinnatõus veel jõudnud näiteks siinsete lihatoodete hindadesse, märkis Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere.
Statistikaameti tarbijahinnaindeksi kohaselt kiirenes hinnatõus veebruaris, ulatudes kuu arvestuses 0,6 protsendini. Aastatagusega võrreldes oli hinnatase 5,7 protsenti kõrgem.
„Ligikaudu poole veebruari hinnatõusust põhjustas köögivilja kallinemine 14 protsenti, mis on märgatavalt enam kui tavaliselt,“ märkis Lindpere.
„Kui võrrelda Eesti toiduhindade arengut teiste Euroopa Liidu riikide omaga, siis on meil hinnad paljuski juba ette reageerinud. Eelkõige kehtib see näiteks teravilja- ja piimatoodete kohta. Samas pole maailmaturul toimunu veel jõudnud üle kanduda näiteks siinsete lihatoodete hindadesse. Selle põhjus võib olla tugevam konkurentsisurve selles segmendis, mis on aidanud seni hindu vaos hoida,“ selgitas ökonomist.
„Oluline on, et praegune nafta- ja toiduhindade tõus ei kujuneks põhjenduseks palgatõusule. Palk peaks eelkõige sõltuma siiski töötaja tootlikkusest,“ lisas ta.
Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2011. aasta veebruaris võrreldes eelmise aasta veebruariga 5,7% ja võrreldes 2011. aasta jaanuariga 0,6%, teatas statistikaamet.