Katre Pilvinski • 11. mai 2011 kell 10:22

Swedbank: majanduskasvuks prognoosime 5,5%

Esimese kvartali majanduskasv tugineb peamiselt ekspordile, kuid väiksema panuse annavad ka eratarbimine ja investeeringud, sõnas Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut.

"Selle aasta esimese kvartali kasvuks prognoosime 5,5%. Peamiselt tugineb kasv ekspordile, kuid tagasihoidlikult on asunud panustama ka eratarbimine ning investeeringud," märkis Paabut.

Tema sõnul viitavad jaekaubanduse müügikäibed sellele, et majapidamised soovivad ka edaspidi rohkem kulutada võrreldes eelmise aastaga. "Samuti toetab pere kindlustunnet majanduskonjuktuuri jätkuv paranemine," lisas Paabut.

"Samas ei ole alust uskuda, et tarbimine väga kiiresti kasvaks - kiirenenud hinnakasv sunnib paljusid majapidamisi suuremaid oste siiski jätkuvalt edasi lükkama, et kaitsta end võimalike raskuste eest tulevikus," märkis Paabut. Teisisõnu - et tulevikus saaks leibkond ka kõrgemate hindade korral tasuda majapidamise ja toidu eest, jäetakse nii mõnigi ost sooritamata, lisas ta.

"Investeeringute kasvu ootust toetavad omakorda aktiivsem majanduskeskkond ja ettevõtjate usalduse kasv. Lisaks ka asjaolu, et mitmel juhul on eksportivad ettevõtted jõudmas n-ö tootmisvõimsuse piirini, mis omakorda tähendab, et tekib täiendav investeerimisvajadus, et üha kasvavale nõudlusele vastata," rääkis analüütik. Juba eelmise aasta lõpus võis täheldada, et kasvanud on investeeringud masinatesse ja seadmetesse, lisas Paabut.

Homme avaldab statistikaamet esimese kvartali majanduskasvu esialgse hinnangu.

 

Hetkel kuum