Esinemishirm on ohjeldatav

Ajakiri Forbes reastas üheksa inimeste suurimat foobiat. Üks neist oli avalik esinemine. Peamiselt kardeti, mida teised inimesed arvavad, teiste ees häbisse jäämist ja seda, kuidas ise välja nähakse. Seega on esinemishirm enamiku inimeste jaoks parajalt suur probleem, mistõttu allpool toongi välja seitse nippi, kuidas esinemishirmu ohjeldada saab.

1. Korralik ettevalmistus. Mida korralikumalt sa olev ette valmistunud, seda suurem on tõenäosus, et sinu esinemine on suurepärane.

2. Mõtle esinemisel tekkida võivatele sümptomitele ja sa näed, et need on ju tegelikult sisemised, mitte välised. Nii ei ole ka mõtet muretseda selle pärast, kas kuulajad sinu närvilisusest, värisemisest jms aru saavad - enamasti ei saa.

3. Muuda oma suhtumist kuulajatesse. Tavapärane arusaam on see, justkui kuulajad sooviksid sinu ebaõnnestumist. Tegelikkuses on aga vastupidi - kuulajad on sinu kõige suuremad liitlased. Kuulajad soovivad näha sinu edu, mitte sinu põrumist. Juba see peaks sinus enesekindlust tekitama.

4. Ära proovi kuulajatele muljet avaldada. Sa peaksid keskenduma hoopis sellele, kuidas sa oma sõnumi võimalikult lihtsas, arusaadavas ja nauditavas keeles edasi saad anda nii, et kuulajatel sellest ka kasu on.

5. Pea meeles, et täiuslikku esinemist ei ole olemas. Esinejana paned ise tähele kõiksugu apsakaid, mida enda arvates tegid; mäletad, mida rääkimata unustasid jne. Kuulajad seda enamasti ei märka.

6. Enamikul hirmudel ei ole reaalsusega mingisugust pistmist. Avaliku esinemise hirm on õpitud hirm - tegelikkuses ei soovi inimesed sulle halba, nad ei vaata sind vaenulikult ja sa saad suurepäraselt hakkama, kuna oled ette valmistunud. Peamine on siinkohal uskuda iseendasse ja sellesse, et suudad sellega hakkama saada.

7. Kõik trumbid on sinu käes. Sa tead, et sa oled korralikult ette valmistunud. Seega tead, mida kuulajad sinult ootavad, ja oskad neile kasu pakkuda. Sa usud iseendasse ja tead, et keegi ei saa arugi, et sa kardad. Ei ole mingisugust põhjust, miks sa kehvasti esinema peaksid juhul, kui oled enda jaoks eelmised kuus punkti selgeks mõelnud.

Autor: Janek Tuttar

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas