17. mai 2011 kell 8:26

Euroopa ihkab IMFi juhi tooli

Ajal mil IMFi juht Dominique Strauss-Kahn on eeluurimisvanglas, käib Euroopas juba diskussioon tema järglase üle. Euroopa soovib kohta endale.

Saksa kantsler Angela Merkel sooviks, et ka järgmine IMF-i juht tuleks Euroopast. Alles keskmises perspektiivis näeks Merkel võimalust, et see koht läheks kellelegi läveriikide esindajale. Merkeli sõnul vajab Euroopa seda kohta euro võlakriisi pärast. Merkelit toetas Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso: „Kui vajame järglast, siis peaksid eurooplased uue kandidaadi esitama.“

IMFi juht Dominique Strauss-Kahn vahistati laupäeval süüdistatuna seksuaalkuriteos ning viibib praegu eeluurimisvanglas. New Yorgi kohus keeldus Strauss-Kahni 1 miljoni dollarise kautsjoni eest vabastamast, põhjendusega et mees võib üritada põgeneda. Uus kohtuistung on 20. mail, juhul kui Strauss-Kahn süüdi mõistetakse, võib teda ähvardada kuni 25 aasta pikkune vanglakaristus.Prantsuse meedia on küll kirjutanud võimalikest alibitest, väidetavalt lahkus Strauss-Kahn hotellist varem kui leidis aset väidetav vägistamiskatse, samuti ei üritanud IMF juht lennukiga Euroopasse põgeneda vaid sõi hotelli lähistel veel lõunat. 

Eurogrupi juht Jean-Claude Juncker lubas aastal 2007, kui Strauss-Kahn ametisse sai, et prantslane on „viimane eurooplane“ valuutafondi juhi kohal. Hiina, India ja Brasiilia üritavad juba ammu oma kandidaati läbi suruda.Merkel aga soovib tingimata, et uus kandidaat tuleks Euroopast. Nimelt osaleb IMF kolmandikuga euro abipakettides ning uue, mitte-eurooplasest juhi puhul võib IMF suunata oma fookuse Euroopalt ära maailma teistesse piirkondadesse.Võimalikud kandidaadid Euroopast võiksid olla Prantsusmaa rahandusminister Christine Lagarde või Saksa eksrahandusminister Peer Steinbrück.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum