Birjo Must • 23. mai 2011 kell 9:36

Ka Saksamaa ja Austria pole rahul Läti ettevõtluskliimaga

Lisaks Eesti ettevõtjatele kaebasid ka Saksa ja Austia ettevõtjad Läti investeerimiskliima üle, kui peaminister Valdis Dombrovskis üritas projektidele rahastust taotleda.

Saksa diplomaadid avaldasid oma muret pärast seda, kui Dombrosvskis esitas loetelu projektidest Saksamaa liidukantslerile Angela Merkelile tema külalisvisiidil septembris, vahendas Bloomberg Läti ajakirja Ir.

Saksa saatkond vastas sellele omakorda kirjaga, milles oli üles loetletud Saksa ettevõtete kaebused Läti kohtusüsteemi, riigihangete ja maksuameti kohta. Riia-põhise ajakirja väitel saatis Austria sarnase kirja otse Dombrovskisele.

Välisinvestorid, kes on valanud raha fondidesse alates Läti liitumisest Euroopa Liiduga 2004. aastal, kaebavad konkurentsi üle teiste firmadega, kes hoiduvad maksude tasumisest ning teistest juriidilistest nõuetest. Stockholmi majanduskooli Riia haru majandusteadlaste Talis Putninsi Arnis Sauka hinnangul ulatus riigi varimajanduse osakaal möödunud aastal hinnanguliselt 38protsendini. 

 “Olen saanud kirja ning me planeerime selle üle vaadata järgmise suure investeeringute projekti käsitleval valitsuse koosolekul,” ütles Dombrovskis möödunud nädalal Riias toimunud konverentsil. “Kahtlemata on olemas täiendavaid võimalusi olukorra parandamiseks,” lisas ta, viidates ettevõtete pankroti protsessile ja kohtusüsteemile.

Ajakirja Ir kinnitusel langesid Saksamaa investeeringud Lätti möödunud aastal 20 protsenti. 

Äripäev kirjutas 16. mail, et ka Eesti ettevõtjad saatsid peaminister Andrus Ansipile kuu alguses kirja, kus nad kaebasid Läti ettevõtluskeskkonna ja varimajanduse üle.

Hetkel kuum