Kadri Jakobson • 27. mai 2011 kell 3:57

Arstide firmad võidavad haiglate hankeid

Tänane Äripäev kirjutab suurest ärist, milles paljud haiglad on nii mõnelegi arstile korraga nii tööandja kui ka äripartner – maksavad tohtrile palka ja ostavad samas tema firmalt ka miljonite eest meditsiinitarvikuid.

Näiteks Tartu Ülikooli Kliinikumi (TÜK) spordimeditsiini osakonna arst-õppejõud Tõnis Mandeli osalusega firma Sanomed on võitnud aastatel 2008-2011 kokku viis hanget, millest neli olid TÜK ja üks Ida-Viru Keskhaigla oma. Eranditult kõik ostud korraldati lihtmenetlusega.

TÜK on Sanomedilt ostnud näiteks tugi-liikumissüsteemi lööklaineteraapiaseadme (19 173 eurot) ja unemeditsiinis kasutatava polüsomnograafi, mis maksis 29 900 eurot.

Ida-Tallinna Keskhaigla alla kuuluva ITK Kuulmiskeskuse juhi Liina Luhti firma Audiomed on aga mõne aastaga võitnud TÜKi hankeid ligi miljoni euro eest. Samuti on ta olnud edukas Ida-Tallinna Keskhaigla hangetel.

Tartu Ülikooli Kliinikum sellises äris enda väitel huvide konflikti ei näe, sest see on hankereeglitega maandatud. Samuti on hangete võitjad avalikud ja hankekomisjoni ei kuulu need arstid, kelle firmad hangetel osalevad.

Hoopis omaette lugu on aga Ida-Tallinna Keskhaiglaga, mis ei ole nõus riigihankeid korraldama ja keeldub ka avalikustamast, kellelt kaupu ning teenuseid ostetakse.

Hetkel kuum