Kadri Jakobson • 27. mai 2011 kell 8:18

Pärnu haigla juht: kas Ida-Tallinna keskhaigla on nii unikaalne?

Haiglate Liidu juht Urmas Sule leiab, et õigusruum haiglatele on ühine ning õigusloome järgi pole ühed haiglad kuidagi eelistatud või teised välistatud.

"Ma ei saa kommenteerida Ida-Tallinna keskhaigla tegevust, kuid saan öelda, et Pärnu haigla täidab riigihanke seadust ja seda seaduse loomisest peale," ütles haiglate liidu juht ja Pärnu Haigla juhatuse esimees Urmas Sule.

„Loomulikult tähendab riigihanke seadus ettevõttele täiendavaid ressursse ja piiranguid. Vahel on seadus esmapilgul tundunud ka ebamõistlik, kuid meie oleme lähtunud oma haigla puhul sellest, et riigihanke seadus on täitmiseks,“ ütles Sule.

Sule ütles, et nende jaoks oli seaduse mõte väga selge - kui oled avaliku raha kasutaja, pead alluma üldistele reeglitele ja need peab riik läbi seaduste kehtestama.  „Meie küsimus polnud, kas täita seadust, vaid kuidas täita, et asutus saaks edasi normaalselt tegutseda,“ lisas Sule.

Ida-Tallinna keskhaigla on väitnud, et nemad on äriühing, kelle ülesanne on teenida kasumit, nad tegutsevad avatud konkurentsi tingimustest ning võitlevad turul teiste haiglatega patsientide pärast. „Olgem nüüd ausad, kas see siis teiste haiglate kohta ei kehti? On nad nii unikaalne haigla, et keegi teine haigla nii ei tegutse?“ küsib Sule.

Sule ütles, et õigusruum, kus haiglad tegutseme ja finantseerimise tingimused, millest sõltuvalt arengukava haigla toimetavad, on kõikidele haiglatele sarnane.„Mina ei saa küll öelda, et Eestis oleks õigusloome nii paika pandud, et ühed haiglad on kuidagi eelistatud või teised välistatud. Õigusruum on kõigi jaoks üks,“ nentis ta.

Haiglajuht märkis on riigil võimalused haigla rahakasutust kontrollida.„Kui mingi on asi vaja paika panna, siis arvan, et riigil on piisavalt võimalusi kord majja panna.“

Sule lisas, et kui seadused võimaldavad eri tõlgendusi, tuleb vaielda niikaua, kuni selgub tõde.

„Kui seaduse tõlgendamised on erisuunalised, siis on võimalik seadusandjal ehk riigil teha nii, et seadused on ühtepidi tõlgendatavad ja üheselt mõistetavad. Kui rahandusministeerium on ühel arvamusel ja ITK teisel arvamusel, siis selgus peab majja saama. Ei saa lubada, et seadus lubab kahteviisi tõlgendamist, see on ebanormaalne. Kui osapooltel on erinevad arusaamad, lahendab asja kohus,“ rääkis Sule.

Tänane Äripäev kirjutab, et Ida-Tallinna Keskhaigla on loonud pretsedenditu olukorra, kus haigla seaduserikkumisele pole hakanud peale riigikontrolli ega rahandusministeeriumi hammas. Võimude korduvate märkuste kiuste pole haigla tänaseni korraldanud ega avaldanud ühtki riigihanget. 

Hetkel kuum