Katre Pilvinski • 27. juuli 2011 kell 10:34

Balti autovaraste lemmikuks on saamas Toyota

Lätis ja Leedus on autovaraste huviorbiiti jõuliselt tõusnud Toyotad ning sama võib peagi juhtuda ka Eestis, hoiatab BTA Kindlustus.

Toyota edestab ärandamiste arvult meie lõunanaabrite seas ka BMWd ja Volkswagenit, teatas kindlustusselts. Et kasvanud varguste taga arvatakse olevat järsult kasvanud huvi Toyota varuosade vastu mustal turul, võivad varguslained peagi ka Eestisse laieneda, märkis BTA SE Eesti filiaali juht Olavi Laido.

 „Kuigi tänases Eesti statistikas on varaste lemmikuteks veel endiselt BMW ja Volkswagen, näitavad Läti ja Leedu viimase aasta trendid, et uus ja tugev sihtmärk autoärandajatele on Toyota,“ rääkis Laido. „Näiteks, kui Lätis sai BTA oma klientidelt veel 2010. aastal 12 nõuet varastatud Toyotate osas, siis ainuüksi tänavu poole aastaga on see number meie kindlustusseltsis kasvanud 13ni.“

Laido sõnul on samasugust tõusu täheldatud ka Leedus. „Ka ametliku statistika kohaselt kasvas tänavu aasta esimesel poolel Toyotade varguste arv ainuüksi Lätis 26% samal ajal, kui Volkswagenite ja Audide seas on varguste arv vastavalt 9% ja 16% vähenenud, Mercedeste ja BMWde varastamine on vastavalt aga vähenenud koguni 32 ja 36%. Kui uskuda lõunanaabrite politseiallikaid, siis enamik varastatud Toyotasid leiab oma otsa Leedu ja Venemaa põrandaalustes demonteerimisehases, kus autod varuosadeks lammutatakse ja edasi müüakse,“ selgitas ta. Laido hinnangul ei kajastu vargustelaine veel õnneks Eesti statistikas, kuid ettevaatlik tasuks siiski olla kõigil selle automargi omanikel ning seda nii Eestis kui ka lõunanaabreid külastades.

 

Hetkel kuum