Sirje Rank • 2. august 2011 kell 14:32

Itaalia ja Hispaania tugeva surve all

Euroalal enim võlakirju emiteerinud Itaalia ning teine suurriik Hispaania kisutakse järjest sügavamale euroala võlakriisi.

Paljud lootsid, et Kreeka uue abipaketi ja euroala kriisifondi uute volitustega suudetakse Kreekast alanud võlakriisi levik peatada. Ent paralleelselt draamaga USA võlalimiidi tõstmise ümber, vältimaks maailma mõjukaima riigi maksejõuetust, on edasi käärinud ka euroala kriis.

Täna kerkisid Itaalia võlakirjade intressimäärad kõrgeimale tasemele euro loomisest. Aktsiakursid langesid aga viimase 27 kuu madalaimale tasemele. Eelkõige olid surve all pankade aktsiad, mis on investeerinud valitsuse võlakirjadesse.

Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti kutsus kokku kriisikomisjoni. Hispaanias lükkas aga peaminister Jose Luis Zapatero puhkusele minekut edasi, kuna ohutsooni on kerkinud ka Hispaania võlakirjade intressitasemed.

Hispaania kümneaastase tähtajaga võlakirjade intressimäär kerkis täna ajalehe Financial Times andmeil 6,46%le ja Itaalia sarnase tähtajaga võlakirjade intressimäär 6,26%le.

See on järjest lähemal 7% piirile, kust läheb n-ö talutavuse piir. Nii kõrgele tõusnud laenamiskulud sundisid Kreeka, Iirimaa ja Portugali välisabi paluma.

Hetkel kuum