Sirje Rank • 3. august 2011 kell 11:35

Turgude sihikul Itaalia otsib Euroopast tuge

Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti pidas täna kriisikõnelusi eurogrupi juhi Jean-Claude Junckeriga, samal ajal kui turgudel jätkus raha pagemine Itaalia aktsiatest ja võlakirjadest.

Pärastlõunal teeb parlamendis avalduse Itaalia peaminister Silvio Berlusconi, tehes omapoolse katse turgusid maha rahustada.

„Itaalia ja Hispaania võlakirjade tootlus on tõusnud rekordtasemele. See on väga murettekitav ja hirmus,“ ütles Soome peaminister Jyrki Katainen YLE-le antud intervjuus. „Kogu Euroopa on väga ohtlikus olukorras.“

Kuna aga enamus ELi liidreid on praegu puhkusel, on vähe lootust, et Euroopa poliitikutelt kohe mingit ühist vastusammu tuleb, kirjutas agentuur Reuters.

Ka nädalapäevad tagasi lisavolitused saanud euroala päästefond EFSF ei saa kohe Hispaaniale ja Itaaliale võlakirjade tugiostude või ennetava laenuabiga appi tulla, kuna kõige varem jõuavad liikmesriigid fondi uued volitused kinnitada septembri keskpaigaks.

Euroopa Keskpank pole aga euroala võlakirjaturul tugioste teinud juba viimased neli kuud.

„Nii Hispaania kui Itaalia võlakirjade puhul on kõigi silmad 7% piiri peal,“ ütles West LB strateeg Michael Leister. „Kuigi sinna on veel omajagu maad, annaks läbimurre 6,5% tasemest intressimäärade tõusule hoogu juurde.“

Hispaania ja Itaalia kümneaastase tähtajaga võlakirjade intressimäärad olid täna vastavalt 6,28% ja 6,16% tasemel.

Vähe lootust on, et turge aitaks rahustada ka täiendavad säästumeetmed. Itaalia parlament kinnitas hiljuti 43 miljardi euro suuruse kokkuhoiukava. Hispaania on säästukursil juba mõnda aega. Äsja kuulutas järsult populaarsust kaotanud valitsus novembris välja ennetähtaegsed valimised.

Euroala riikide võlakirjadesse – eriti Itaaliasse - investeerinud pankade aktsiad olid täna jälle löögi all ning turult raha hankimine on pankade jaoks järjest keerulisem. Lõuna-Euroopat ähvardab laenupõud.

Itaalia puhul, mis on euroala suuruselt kolmanda majandusega ning Kreeka järel teise suurima võlakoormaga riik, on turgudele ärevust lisanud Berlusconi koalitsiooni poliitiline ebastabiilsus. Parlament kinnitas küll kokkuhoiukava, kuid omaette küsimus on, kas nõrgestatud valitsus suudab kärped ja strukturaalsed reformid reaalselt ellu viia.

 

Hetkel kuum