Kadrin Karner • 16. august 2011 kell 8:28

Uuring: uue masu risk Soomes suureneb

Majanduskasvu aeglustumine on üsna ilmne ja majandussurutise risk on juba suurenenud, ütles Soome majandusuuringute instituudi uuringudirektor Markku Kotilainen.

Soome majandusminister Jyri Häkämies ütles YLE hommikutelevisioonis, et on mures riigi finantssituatsiooni pärast, sest on karta, et Soome majanduskasv hakkab aeglustuma.

Ministri sõnul on Soome täna palju hullemas seisus kui eelmise majanduslanguse ajal, kui riigi võlg oli väiksem ning ettevõtete bilansid paremad, vahendas yle.fi. 

Ta lisas, et kogu praegune majanduskasv võib saada nullitud. Soome on Häkämiesi sõnul väga tugevalt ekspordist sõltuv maa ning seetõttu võib teiste riikide majanduses toimuv anda tuntava löögi ka Soomele.

Lisaks majandusministrile ütlesid eile sama sõnumi välja ka rida Soome majanduseksperte. Soome valitsuselt oodatakse meetmeid, mis võitleks kahaneva majanduskasvu trendiga, kirjutas samuti yle.fi. 

Pellervo majandusuuringute keskuse direktor Pasi Holm märkis samuti, et majanduskasv aeglustub, kuid päris seisma see tema sõnul ei jää. „Selle aasta majanduse kogukasvuks kujuneb umbes kolm protsenti ja järgmisel aastal saab see olema umbes kaks protsenti,“ täpsustas Holm.

Ka teiste ekspertide prognoosid jäid samasse kanti. YLE küsis 11 prognoosi erinevatelt instituutidelt, sealhulgas pankadelt, uuringukeskustelt ja lobby-gruppidelt.

Soome tööturu olukord on endiselt ebakindel ning võib areneda nii positiivses kui negatiivses suunas. „Mõni aeg tagasi ennustati, et töötuse määr alaneb päris märgatavalt, kuid nüüd on majanduskasvu aeglustumine suureks ohuks ning võib takistada töötuse määra alanemist,“ ütles Kotilainen.

Eksperdid leiavad, et Soome riigi eelarve peaks olema tehtud nii, et see tooks kaasa majanduse pikaajalise kasvu. Samuti oodatakse, et võetaks kasutusele sellised meetmed, mis hoiaksid ära olukorra, kus aeglustuv majanduskasv mürgitaks tööturu paranemisvõimalusi.

 

Hetkel kuum