Aadrilaskmine Jaapanist Brasiiliani

Raivo Sormunen 23. september 2011, 00:00

Üleeile õhtul USA börsidel alanud järjekordne globaalne aktsialangus levis üle Aasia Euroopasse ja sealt uuesti ringiga tagasi Ameerika kontinendile, tõmmates juhtivad börsiindeksid päevaga keskmiselt 4 protsendiga miinusesse.

Tallinn börs oli võrreldes teistega tubli. Nii näiteks vajus Londoni FTSE 100 eile pärastlõunaks 5,1%, Saksa DAX30 indeks 4,6% ja Prantsuse CAC40 5,6%. Veelgi suurema löögi sai Vene aktsiaturgu jälgiv RTS, mis kaotas oma väärtusest 8,7%.

Ka Tallinna börsil ei suudetud eile ignoreerida globaalsete aktsiaturgude liikumisi ja turgu järgiv OMXT indeks lõpetas päeva 530,28 punktil ehk 3,65% miinuses. Viimati oli turg nii madalal 2010. aasta 20. juulil.

Aktsiaturgude kiire languse taga oli rida uudiseid, mis kõik osutasid maailmamajanduse olulisele jahtumisele.

Otsa tegi lahti USA keskpank. Nii ütles kolmapäeval kogunud USA Föderaalreserv, et majanduse langusrisk on märkimisväärne ja on palju probleeme, mille lahendamine võtab aega - nagu näiteks kõrge tööpuudus ja nõrk eluasemeturg. Lisaks kärpis reitinguagentuur Moody's kolme Ameerika suurpanga (Bank of America, Wells Fargo ja Citigroup) reitingut, öeldes et finantsprobleemide valguses kahaneb tõenäoliselt valitsuse soov suurpanku päästa.

Lisaks valas eile õli tulle "globaalne tootmiskeskus" (Hiina), kus tootmissektor näitas septembris juba kolmandat kuud järjest langust.

Negatiivse uudiseta ei jätnud turgu ka Euroopa, kus eurotsooni teenuste ja tootmissektori ostujuhtide küsitluse tulemusena nähti sektoris septembris esmakordselt pärast kahe aasta pikkust vaheaega langust (indeks kukkus 49,2 punktini - alla 50punktine skoor näitab sektori kokkutõmbumist).

Lisaks olid kiires liikumises ka muud varad. Nii langes naftabarrel New Yorgis 81 dollarile ehk ligi 6%. Samuti lasti tugevneva dollari (1,345 dollarit euro eest) juures kiiresti õhku välja ka kullast, mille unts vajus 1730 dollarile ehk 4%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:02
Otsi:

Ava täpsem otsing