Bernanke: tööpuudus on rahvuslik kriis

Rainer Saad 29. september 2011, 19:06

Föderaalreservi esimees Ben Bernanke ütles riigis valitseva tööpuuduse kohta, et see on rahvuslik kriis, mis nõuab Kongressi ja Valge Maja tähelepanu.

„Meil on juba aastaid olnud töötuse määr 10% lähedal ning pooled nendest inimestest on töötuna arvel olnud 6 kuud või enam. See on ennekuulmatu,” ütles Bernanke.

Bernanke kutsus ellu viima meetmeid, mis aitaksid töötutel leida tööd, omandada vajalikke oskusi või ümberõpet. Samuti ütles Föderaalreservi esimees, et keskpanga intressimäärade manöövrid ei ole imerohi majandusele.

Välja arvatud 2 kuud on töötuse määr püsinud üle 9% see aasta, jõudes 10,1%-ni 2009. aasta oktoobris.

Föderaalreserv on teatanud, et ostab 400 miljardi dollari ulatuses kuue- kuni kolmekümneaastase tähtajaga võlakirju, müües sama suure summa ulatuses võlga, mille tähtaeg saabub hiljemalt kolme aasta pärast. Teisisõnu müüakse maha 75% Föderaalreservile kuuluvatest võlakirjadest, mille tähtaeg on kolme kuu kuni kolme aasta pärast. Loodetakse, et see käik surub alla pikaajalised intressimäärad. 

Bernanke ütles, et tugevam eluasemepoliitika aitaks eluasemeturul taastuda: „Parem eluasemepoliitika oleks kindlasti väga kasulik ning see võimaldaks madalatel hüpoteekide määradel saada suuremat kasu Föderaalreservi poliitikast, mis omakorda aitaks ka majanduse taastumisele kaasa.”


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. October 2011, 17:35
Otsi:

Ava täpsem otsing