28. september 2011 kell 15:06

Majandusteadlased: Obama tööturukava päästab 2012. aastal majanduslangusest

Barack Obama 447-miljardiline tööpakett aitab järgmisel aastal säilitada majanduskasvu ja alandada Ühendriikide tööpuudust, usuvad uudisteagentuuri Bloomberg küsitletud majandusteadlased.

Septembri alguses Kongressile esitatud eelnõu aitab USA majandust järgmisel aastal kasvatada 0,6% võrra ja lisab või aitab säilitada 275 000 töökohta, kõlab 34 küsitletud ökonomisti mediaanhinnang presidendi tööturu päästmise kavale. Teadlased usuvad, et ühtlasi aitab programm vähendada tööpuudust 0,2% võrra.

Majandusteadlaste prognoos on siiski konservatiivsem kui rahandusminister Timothy Geithneri lubatud 1,5%-ne majanduskasv. Teisalt võib aga ka väiksemast kasvust piisata, et Obama toetust 2012. aasta novembris toimuvatel presidendivalimistel suurendada.

Järgmise aasta esimeses kvartalis aitab tööturupakett ära hoida majanduslanguse, sõnas John Herrmann, üks uuringus osalenud teadlastest, kuid lisas, et see aitab siiski rohkem töökohti säilitada kui uute kohtade arvu suurendada.

Presidendi 8. oktoobril avalikustatud tööturu eelnõu alandab töötajate ja väikeettevõtete maksukoormust ja laiendab töötuskindlustust. Plaanis on kulutada enam ka investeeringutele infrastruktuuri ja osutada rohkem abi rahapuuduses osariikide valitsustele. 

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum