19. oktoober 2011 kell 10:26

Kreeklased streigivad prügimäe otsas

Täna Kreekas alanud 48tunnine üldstreik on halvanud elu terves riigis. Ühistransport seisab, ametnikud ei tööta, pagarid ei küpseta leiba. Ateena tänavatel on 30 000 tonni äravedamata prügi, kardetakse epideemia puhkemist.

Kreekas täna alanud järjekordsed streigid ületavad suuruselt kõik senised. Ametiühingud on protestiks valitsuse karmile säästupoliitikale halvanud elu terves riigis – kinni on pangad, apteegid, tanklad, poed ja pagariärid. Arstid haiglates tegelevad ainult erijuhtumitega.

Peaminister Giorgos Papandreou omalt poolt hoiatas, et peaksid streikijad riigi laiali lammutama, „ei saa olema enam raha palkade ja pensionide jaoks“.Keskööl alustasid streiki lennujuhid, mis tähendab, et kommertslendudele oli suletud kogu Kreeka õhuruum. Esialgu plaanitud 48tunnine streik lühendati siiski turistide vajadusi arvestades 12tunniseks, mis tähendab, et täna keskpäevast lennukid siiski taas lendavad.

Ligi kaks nädalat kestnud prügivedajate streigi tõttu on enamikes linnades tänavatel tonnideviisi prügi. Ainuüksi Ateenas on tänavatel vähemalt 30 000 tonni prügi. Kohalik sanitaarteenistus nimetas olukorda „pommiks“ ning hoiatas, et puhkeda võib epideemia.

Kreeka parlament peaks homme kinnitama uue seaduse, mis võimaldaks pärast 100aastast vaheaega taas vallandada riigiametnikke. Lisaks on plaanis veel 20% võrra kärpida riigiteenistujate palkasid ning tõsta veelkord makse.

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum