Romet Kreek • 21. oktoober 2011 kell 8:07

UBS: parim pelgupaik on Põhjamaade pangad

Põhjamaade pangad võivad pakkuda investoritele parimat kaitset pankade rekapitaliseerimise vastu, mis ohustab Euroopa pankade aktsionäride osaluse lahustumist, vahendab Bloomberg UBSi analüüsi.

„Euroopa investoritele on väga heaks pelgupaigaks käimasolevate euroala probleemide eest Skandinaavia pangad,“ kirjutas UBSi analüütik Nick Davey.

Skandinaavia pankadel, sealhulgas Nordea Bank ja DnB NOR, on olematud osalused Euroopa suurima võlakoormaga maade võlakirjades ja nad on enamikest Euroopa kaaslastest paremini kapitaliseeritud. Nordea juhatuse esimees Christian Clausen ütles sel nädalal, et pank ei kavatse aktsiaid müüa. Samal ajal on Põhjamaade valitsustel Euroopa ühed väiksemad eelarvepuudujäägid. Norral on suurim eelarveülejääk AAA maade seas.

Rootsi rahandusminister Anders Borg ütles 18. oktoobril, et hetkel puudub Rootsi pankadel kohene vajadus tõsta kapitalipuhvreid.

Euroopa Liit võib nõuda põhikapitali tõstmist üheksale protsendile riskiga kaalutud varadest juba tuleva aasta keskpaigaks. Põhjamaade suurima panga Nordea põhi-Tier 1 kapitalimäär, mis näitab finantstugevust, oli kolmandas kvartalis 9,2 protsenti. DnB NORi kapitali adekvaatsus oli 11,7 protsenti (teise kvartali lõpus).

Hetkel kuum