• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Linnade ilu ja valu

  21. sajandi õnn ja õnnetus on linnastumine. Ühtpidi on tore, et tõmbekeskused järjest uut verd ja sellega kaasnevat kultuurilist rikkust, kombeid ja mõistmist ligi meelitavad. Teisalt on kahju, et kõik järjest impersonaalsemaks muutub. Töötusest, elupindadest, hindadest, transpordist ja ruumist ei hakka ma linnastumise negatiivse poole puhul üldse rääkima.
  Väidetavalt elab praegusel urbanistlikul millenniumil miljardeid inimesi kõigest 3 protsendil maakera pinnast, mille moodustavad linnad. Selle numbri sisse mahuvad ka Tallinn ja teised Eesti suured linnad oma suhteliselt väikse elanike arvuga, niisamuti Pariis ja mitu teist kivist asumit, millest tänases Puhkepäevas juttu on.
  Lugeda saab näiteks Artise kinos peagi algava Prantsuse dokumentaalfilmide nädala kohta, mille fookus on selle riigi imekaunil pealinnal Pariisil. Näidatakse linateoseid Pariisi erinevatest linnajagudest, seal toimunud ajaloolistest sündmustest, Pompidou keskusest, Apolloni galeriist ja Pariisi ooperiteatrist.
  Linnatemaatika vallas pakuvad mõtteainet ka mitu väljapanekut. Vabaduse galeriis oma 90. sünnipäeva näitusega "Minu Tallinn" tähistava Valli Lember-Bogatkina akvarellid kujutavad mitmesuguseid paiku ja inimesi sel ja möödunud sajandil pealinnas. Arhitektuurimuuseum näitusega "Metropol - suurlinnaelu linnaajastul" ei jäta oma sõna sekka ütlemata.
  Viimasel näitusel näeb fotokunstnike pilgu läbi linnades joonistuvaid kõrghoonete mustreid, linna kolinud uustulnukaid ja nende hakkamasaamist, linnade mitmetasandilisust, slumme ja urbaniseerumisega kaasnevaid utoopiaid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Nasdaq suutis ainukesene napis plussis sulguda
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.