Anne Oja • 5. detsember 2011 kell 16:20

Kivisaar: varamaks kulda ei puudutaks

Alar Tammingu välja pakutud varamaks oleks füüsilise kulla omanikele suhteliselt ohutu, sest selle olemasolu pole võimalik kuskilt registrist kontrollida, leiab Metro Capital Management ASi juhatuse liige Ain Kivisaar.

Tammingu varamaksu ideed kommenteerib Ain Kivisaar.

Kuidagi need Alar Tammingu viimase aja väljaütlemised lõpevad alati sellega, et parim investeering on kuld. Varamaksu puhul oleks kokkuvõte siis selline, et kui sul on ikka füüsilist kulda, siis seda ei saa maksustada. Deklareerid seda niipalju kui deklareerid, südametunnistuse järgi. Mingit kullaregistrit ju ei ole.

Ma arvan, et ettepanekuga kullaregister luua oleksime maailmas väga innovaatilised. Ja kui kõik peaks oma mööblit ning naised kuldehteid deklareerima, ei ole see maks reaalne. Kinnisvaramaks ja automaks pole maailmas midagi erakordset, aga mulle tundub, et Tammingu pakutud varamaksu asemel on selgem ja lihtsam jätkata väljakujunenud maksustamistraditsioonidega ning maksustada tulusid.

Kui minna aga varamaksuga äärmusse, peaks tulumaks teisest otsast täiesti ära kaduma. Arvan, et see oleks samuti maailmas suhteliselt uudne. Igatahes on see varamaksu teema jube segane ja mõned sektorid jäävad maksustamise alt üldse välja, nagu näiteks kuld. Olen varamaksu suhtes skeptiline.

Hetkel kuum