• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus Maa saab uue juhi

  Kinnisvarabüroo Uus Maa senine juht ja üks omanikke Mika Erik Sucksdorff keskendub edaspidi ärikinnisvara teenuseid pakkuva osakonna arendamisele, ettevõtet asub juhtima selle põhiomanik Jaanus Laugus.

  “Kaht vankrit on korraga raske vedada, seetõttu otsustasime osad Jaanusega jaotada. Jaanus on kindel mees ettevõtte üldjuhtimises. Mina keskendun Uus Maa äripindade osakonna teenuste arendamisele,” ütles Sucksdorff.
  Kasvasite üles Soomes. Mis ajendas Teid Eestisse tulema? Aasta oli siis 1994 ning soov alustada ülikooliteed. Eestis oli alustanud Concordia Rahvusvaheline Ülikool ning siia kolimise mõte tundus põnev. Mulle meeldis võimalus omandada läänelik haridus inglise keeles, elada riigis, mis on alles saanud uuesti iseseisvaks, õppida uut keelt ja kultuuri ning näha, kuidas kõik areneb. See oli väga-väga huvitav.
  Millal ja miks otsustasite, et jääte siia pikemaks või isegi päriseks? Ülikooli ajal alustasin oma karjääri Finnairis ning nemad kutsusid mind Soome peakontorisse 1999. aastal. Kolisingi tagasi Soome ning töötasin Finnairis kuni 2006. aastani, millal mulle tehti ettepanek siia tagasi tulla ning Uut Maad juhtida. Uus väljakutse ning mõte jälle Eestis elada olid meeldivad. Siin olid väga paljud head sõbrad ning tundsin, et soovin areneda hoopis teisel alal koos uute väljakutsetega.
  Olete öelnud, et Teile meeldib Eestis rohkem elada kui Soomes, kuna siin on noortel suuremad võimalused end tõestada ja läbi lüüa. Mida sellega täpsemalt mõtlete? Mõtlen seda, et Soome ühiskonnas ja paljude sealsete ettevõtete struktuuris on väga tihti selline mõttemall, et noor peab lihtsalt ootama oma aega, sest ta on noorem. Mina pooldan seda, et inimesi hinnatakse nende võimete ja isikupära järgi ning antakse võimalusi.
  Tulite Uus Maad juhtima 2006. aasta 4. detsembril ehk täpselt buumi tipul. Mis on sellest ajast eredana tänaseni meeles? Eredaim on võib-olla vastus küsimusele, mille esitasin ühele meie konsultantidest: “Kuidas Sina kirjeldad oma kogemuse põhjal kinnisvarabuumi?” Tema vastas: “Kõige paremal kuul tegin 31 tehingut, notareid paluti laupäeval tööle tulla, et kõik tehingud saaks tehtud.” See kõlas nii uskumatu, kõik läksid selle hüppega kaasa, mõtlemata, et nii ei saa kesta igavesti.
  Kuidas on kinnisvarasektor Teie hinnangul viimase viie aasta jooksul muutunud? Kinnisvarasektor on selle ajaga väga palju õppinud. Investorid analüüsivad põhjalikumalt, arendajad oskavad oma riske paremini hinnata, inimesed oskavad nõuda ja objekti kohta täpsemalt küsida. Paraku on nii, et kõige paremini õpitakse vigadest.
  Nüüd pööratakse rohkem tähelepanu kvaliteedile. Ma väga loodan, et need, kelle ärimudelisse oli petuskeem n-ö sisse kodeeritud, on saanud oma vitsad kätte ja me ei näe neid enam järgmise buumi ajal tegutsemas.
  Mis Teid masu ajal kõige enam vapustas? Inimeste kurvad lood, kuidas nad olid investeerinud oma raha, et ehitada unelmate kodu, ning kuidas arendajad seejärel pankrotti läksid ning inimesed oma rahast ilma jäid. Jah, võib küsida, kuidas nad said olla nii rumalad, et selliseid summasid ette maksid, aga see ei vähenda kurba tõsiasja, et inimestele oli see suur tragöödia.
  Teisalt on need aastad olnud mu elu parim õppetund, kuidas muutusi ellu viia ning kuidas ettevõtet raskel ajal elujõulisena hoida.
  Mainite Uus Maa kodulehel, et olete oma “jalgpallikarjääri” lõpetanud ning siirdunud teistele spordialadele. Jalgpallikarjäär ongi igaks juhuks kirjutatud jutumärkidesse, sest meistriliigas pole ma kunagi mänginud. Mänguaastaid sai küll kokku umbes 25, aga kõrgeim saavutus oli Eesti esiliiga üleminekumängud.
  Milline on Teie suhe sporti praegu? Suhe on positiivne ja soe. Tegelen aktiivselt rulluisutamise ning jäähokiga.
  Milliseid uusi väljakutseid lähiaastail enda jaoks näete? Järgmisel aastal tahame jõuliselt arendada kogu ettevõtet. Olen enda jaoks paika pannud Uus Maa äripindade ning Uus Maa Property Advisorsi arengukava.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Raadiohommikus: olümpiavõitja, muusik, valimised ja linnaruum
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.