Rainer Saad • 8. detsember 2011 kell 17:33

Obama on Euroopa pärast tõsiselt mures

President Barack Obama ütles täna, et on Euroopa pärast tõsiselt mures ega ole kindel, kas Euroopa Liidritel jätkub piisavalt poliitilist tahet lõpetada kauakestnud võlakriis, kirjutab Marketwatch.

Lühikesel pressikonverentsil ütles Obama, et toetab Saksamaa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy plaani muuta Euroopa Liidu aluslepet, et panna EL-i liikmesriikide fiskaalpoliitika suurema keskse kontrolli alla. 

„Kuid on lühiajaline kriis, mis tuleb lahendada ning turud peavad saama kindlust, et Euroopa seisab euro taga,” ütles Obama. „Me teeme kõik, et juhatada neid selles suunas.”

„Euroopa on piisavalt jõukas, et praegust kriisi lahendada,” ütles ta. „Kui me räägime Euroopast, siis me ei räägi mõnest vaesest riigist, millel pole piisavalt ressursse, et end aidata. Kui nad koondavad poliitilise tahte, rahunevad ka turud maha. Nad peavad tegutsema vastutustundlikult, et riigid nagu Itaalia suudaksid finantseerida enda võlga."

USA börsid on langenud üle 1% peale Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi kommentaare, et keskpank hakkab agressiivsemalt hädasolevate riikide võlakirju kokku ostma.

Dow Jones: 12026   -170    -1,39%Nasdaq: 2610    -39    -1,49%S&P 500: 1240   -21   -1,69%

„Euroopa on fundamentaalselt katki, seega on kogu maailmal väga raske leida usaldust lahendustele, mis pole väga vettpidavad,” ütles Kevin Brungardt, RoundPoint Financial Groupi esimees. „Ameerika teeb progressi, aga seda varjutavad Euroopast tulevad pealkirjad.”

Hetkel kuum