Romet Kreek • 9. detsember 2011 kell 7:38

ELi äriliidrid kuhjavad raha Saksamaale

Hispaania WiFi võrgupakkuja Grupo Gowex saatis vaba raha Saksamaale, kuna eeldab, et Hispaania loobub euro kasutamisest. Saksa masinatööstus GEA Group määras limiidid, kui palju üheski pangas võib raha hoida.

„Ma ei usu, et Hispaania jääb euroala liikmeks,“ ütles Grupo Gowexi asutaja ja juhatuse esimees Jenaro Garcia. „Me liigutasime vaba raha ja hoiused Saksamaale, kuna Hispaania pöördub tagasi peseeta juurde.“

Ettevõtted plaanivad valuutaprobleeme, vähendades investeeringuid, kandes raha üle Saksamaale, viies peakontorid Lõuna-Euroopast Põhja-Euroopasse ja isegi väljudes äridest, ütles enam kui 20 tippjuhti Bloombergile.

Bundesbank registreeris septembris pangavälistelt firmadelt 11,3 miljardi euro suuruse raha sissevoolu.

„Kuidas te kontrollite plahvatust kontrollimisega,“ küsis  Fiati juhatuse esimees Sergio Marchionne. „See on terminite vastuolulisus. Tuleb mingis ulatuses plahvatus, mille potentsiaalsed tagajärjed on kohutavad.“

„Mõne nädala eest ei oleks ma uskunud, et hakkame rääkima euro kadumisest, kuid nüüd spekuleeritakse sel teemal aina rohkem,“ ütles Wolters Kluweri juhatuse esinaine Nacy McKinsey. Selle Euroopa suurima maksu ja õigusalase kirjanduse kirjastaja on kulutanud üha enam aega selle stsenaariumi plaanimisele.

„Loomulikult on meil plaan juhuks, kui midagi juhtub,“ ütles ABB juhatuse esimees Joe Hogan. „Me oleme uuendanud viimastel nädalatel riskijuhtimist ja muudame oma plaani üha detailsemaks.“

Suurbritannia riigikassa juht George Osborne ütles eile, et ta uurib, et euro kollapsi mõju Suurbritannia majandusele võiks viia väga olulise Ühendkuningriigi majandusetoodangu kukkumiseni.

Kingfisher kaalub plaane euroala kokkukukkumiseks, fokuseerides kiiremale raha genereerimisele kontodele. Ettevõte keskendub senisest rohkem käibekapitali juhtimisele ja kannab hoolt selle eest, et kõik investeerimisprojektid arvestaksid ebakindlusega. Nad loobuvad kahjumliku käibe tagaajamisest või turuosa hoidmisest allahindlustega.

K+S teatas, et määrab pankadele vastaspoole limiite, et mitte kontsentreerida liigselt raha ühte panka.

Hispaania ettevõte Service Point Solutionsi juht Juan Jose Nieto ütles, ett kui euro laguneb, viib ta ettevõtte peakorteri üle Suurbritanniasse või Skandinaaviasse. 

Hetkel kuum