• Jaga lugu:

  Vaclav Havel on surnud

  Täna hommikul suri 75 aastaselt Vaclav Havel, Tšehhi näitekirjanik ja endine president, üks suurkujusid võitluses, mis viis külma sõja lõpule, vahendas agentuur AP.

  Havel oli Tšehhi esimene demokraatlikult valitud president velvetrevolutsiooni järel, mis lõpetas neli aastakümmet väldanud repressiivse režiimi võimu, mida ta ise naeruvääristades Absurdistaniks nimetas.
  Presidendina juhtis ta riiki heitlikul üleminekuperioodil demokraatiale ja turumajandusele, samuti Tšehhi Vabariigi eraldumisel Slovakkiast 1993. aastal ning Tšehhi liitumisel NATOga 1999. aastal.
  Havel lahkus presidendiametist 2003. aastal, vaid mõned kuud enne Tšehhi ja Slovakkia liitumist Euroopa Liiduga.
  Havelist sai totalitaarse režiimi rahumeelse kukutamise sümbol.
  „Tõde ja armastus peavad valitsema vale ja vihkamise üle,“ oli Haveli moto, mille järgi ta ka ise elada püüdis.
  „Vaclav Haveli näol on lahkunud kaasaegse Euroopa üks olulisemaid, tugevamaid ja julgemaid hääli,“ kirjutas Rootsi välisminister Carl Bildt oma järelehüüdes.
  2003. aastal lahkus Havel Praha presidendilossist, kuid on korduvalt naasnud Euroopa debatti selle sama moraalse selgusega, mis teda alati on iseloomustanud, nentis Bildt suhtluskeskkonna Facebook vahendusel. "Ta oli meie aja üks suuremaid eurooplasi."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nokia kasumiüllatus julgustas analüütikuid hinnasihte tõstma
Nokia teatas neljapäeval 423 miljoni euro suurusest tegevuskasumist, mis jättis analüütikute ootused kaugele maha. Mitmed analüütikud on pärast tulemuste avalikustamist ettevõtte aktsia hinnasihti tõstnud ning andnud ostusoovituse, kirjutab Kauppalehti.
Nokia teatas neljapäeval 423 miljoni euro suurusest tegevuskasumist, mis jättis analüütikute ootused kaugele maha. Mitmed analüütikud on pärast tulemuste avalikustamist ettevõtte aktsia hinnasihti tõstnud ning andnud ostusoovituse, kirjutab Kauppalehti.
Pfizer ja Moderna tõstsid koroonavaktsiini hinda
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Kirju taustaga ärimees sai maksuameti üle väikese võidu Kohtuvaidlus on kestnud pea 10 aastat
Eile jõudis järgmisesse etappi Toomas Tammele kuuluva ettevõtte T.R. Tamme Auto pea kümne aasta eest alanud kohtuvaidlus maksuametiga. Tamm on pikalt üritanud tõestada, et ta pole maksupettuses osalenud ning nüüd tühistaski kohus suurema osa nõudest, kuigi pettuse toimumises ei kahtle.
Eile jõudis järgmisesse etappi Toomas Tammele kuuluva ettevõtte T.R. Tamme Auto pea kümne aasta eest alanud kohtuvaidlus maksuametiga. Tamm on pikalt üritanud tõestada, et ta pole maksupettuses osalenud ning nüüd tühistaski kohus suurema osa nõudest, kuigi pettuse toimumises ei kahtle.