• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vitsur: mina ei näe Venemaa ekspordil mingit riski

  Arengufondi eksperdi Heido Vitsur ei arva, et riik ei peaks eksporti Venemaale toetama. Vitsuri arvates on pigem riskantne eksportida kahte-kolme riiki, peab olema mitmekesisem.

  "Alates möödunud aasta detsembrist on Venemaa WTO liige ning WTO reeglistik keelab otseselt sellise selektiivse poliitika. Ma ei saa sellist jutust aru.Kui me räägime julgeolekuriskist, siis ma ei näe erilist julgeolekuriski selles ja ma ei näe ka majanduslikke riske," kommenteeris Vitsur.
  Vitsur meenutas, et kui me vaatame suurt majanduslangust, mille me kolm aastat tagasi üle elasime, siis 20% langus ei tulnud mitte Venemaalt, vaid Londoni City ja Wall Streeti innovaatilisest pangandusest. "Venemaalt tuli meile küll kunagi majanduslik risk, Vene rublakriis, kuid see tähendas meile 1% majanduslangust. Kui vaadata 20 aastat tagasi ning unustada Nõukogude Liit ära, siis meie suuremad majanduslikud riskid on seotud siiski Läänega, mitte Venemaaga. Samas on selge, et ülemääraselt ei tohiks majandus ühest riigist sõltuv olla," rääkis Vitsur.
  Vitsuri arvates on praegu väga hea, et suur sõltuvus Soomest ning Rootsist on kadunud ning meie ekspordigeograafia on laiemaks muutunud. On loomulik, et Venemaa, mis on meie naaber, on jõudnud normaalsele kohale. "Ma ei arva, et meie eksport Venemaale on liiga suur, kuid selge on see, et lõpmatuseni ta kasvada ei tohi ning me ei või orienteeruda ühele maale;" märkis Vitsur.
  "Just siis, kui majandust on ähvardamas uus surutis, tuleb iga võimalus ära kasutada, kuid samas tuleb hinnata ka riske. Kui me ekspordime kahte-kolme riiki, siis see on riskantne, eksport peab oleme mitmekesisem," sõnas Vitsur.
  Küsimusele, kuidas ikkagi suhtuda sellesse, et olulisel positsioonil olev poliitik niimoodi arvab, vastas Vitsur, et  poliitikute jaoks on põhiline häälte saamise business. "Üle terve maailma pööravad nad sellele väga palju tähelepanu ning teevad selle nimel ja toovad sellele ohvriks asju, mida ei tohiks tuua," nentis Vitsur.
  Riigikogu majanduskomisjoni reformierakondlasest liige, Tallinna Sadama nõukogusse kuuluv Kalev Lillo leiab, et riik ei peaks toetama eksporti Venemaale. "Meie ühise maksuraha eest ei peaks me kaasa aitama majandusliku julgeolekuriski suurendamisele," kirjutas ta Delfis ning lisas soovitusena: lõpetame Venemaale ekspordi riikliku toetamise ja suuname need vahendid ümber.
   
   
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Raadiohommikus: olümpiavõitja, muusik, valimised ja linnaruum
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.