Alyona Stadnik • 2. jaanuar 2012 kell 12:22

"Venemaa ekspordi piiramine on imelik"

Transiidiekspert Raivo Vare peab poliitik Kalev Lillo üleskutset Venemaa-suunalist eksporti piirata imelikuks.

"Ma ei oska kuidagi sellesse suhtuda, see on naljakas," kommenteeris Vare Lillo arvamust. Vare ei tahtnud spekuleerida teemal, kuidas peaks sellesse suhtuma, kui olulisel positsioonil poliitik niimoodi arvab.  "Määratakse ikka parteiliini pidi ja kui parteiliin on sellise inimese sinna määranud sellise arvamisega, ju siis seal on mingi põhjus. Seda peaks nende käest küsima, mina ei oska kommenteerida," sõnas Vare.

Vare arvates tundub selline arvamus imelik. "Eestis on ekspordist sõltuv majandus, kui saaks, siis peaks eksportima igas maailma suunas nii palju kui jõuab. Siin peaks ka toetama seda, et igas suunas suudaks eksportida, siis ei ole ka seda hirmu, et mõni osa on liiga suureks kasvanud. Aga kui ainult Soome ja Rootsi ekspordime, ja mõnda teise riiki minnakse, siis muidugi ollakse murelikud, sest siis see osakaal tundub nii suur," rääkis Vare.

Ta lisas, et Venemaa on juhtviisikus enam-vähem kogu aeg olnud. "Ei saa väita, et ta oleks hirmus suur või väike olnud, ta on enam vähem iga aasta olnud tasakaalukas," märkis Vare ekspordi osakaalu kohta.

Riigikogu majanduskomisjoni reformierakondlasest liige, Tallinna Sadama nõukogusse kuuluv Kalev Lillo leidis, et riik ei peaks toetama eksporti Venemaale. "Meie ühise maksuraha eest ei peaks me kaasa aitama majandusliku julgeolekuriski suurendamisele," kirjutas ta Delfis ning lisas soovitusena: lõpetame Venemaale ekspordi riikliku toetamise ja suuname need vahendid ümber.

Hetkel kuum