Birjo Must • 11. jaanuar 2012 kell 7:56

Vaata, kes on Soome presidendikandidaadid

Soome uue presidendi valib rahvas jaanuaris-veebruaris otsevalimiste teel, hetkel peetakse kõige aktsepteeritumaks kandidaadiks kogenud poliitikut Sauli Niinistöt.  

Kaheksa presidendiks pürgijat:

Sauli Niinistö – 63aastane Koonderakonna presidendikandidaat. Jurist, endine peaminister ja rahandusminister. Jäi 2006. aasta presidendivalimistel Tarja Haloneni järel teiseks. Käesolevatel presidendivalimistel on ta siiani kõikides uuringutes saavutanud esikoha. Ta ei ole parlamendi liige.

Paavo Väyrynen – 65aastane Keskerakonna presidendikandidaat. Poliitteaduste doktor, endine välissuhete ning väliskaubanduse minister. Lisaks endine Euroopa Parlamendi liige. Väga pikaajalise poliitilise karjääriga, on olnud presidendivalimiste kandidaat 1988. ja 1994. aastal. Samuti proovis ta saada erakonna kandidaadiks 2000. aasta valimistel. 2011. aastal jäi parlamendivalimistel parlamendikohast ilma.

Pekka Haavisto – 53aastane Roheliste Liidu presidendikandidaat. Ülikooliõpingud sotsiaalteaduste valdkonnas. Soome parlamendi liige 1987–1995. Keskkonnaminister 1995.–1999. aastani Paavo Lipponeni juhitud valitsuses. Teinud rahvusvahelist karjääri Euroopa Parlamendis ja ÜROs.

Timo Soini – 49aastane põlissoomlaste partei presidendikandidaat. Poliitteaduste magister. Suur euroskeptik ja Euroopa Liidu vastane, kes viis 2011. aasta parlamendivalimistel oma partei suurima valimisvõiduni alates 1950. aastatest.

Paavo Lipponen –70aastane sotsiaaldemokraatliku partei presidendikandidaat. Poliit-teaduste magister, kahe järjestikuse Soome valitsuse peaminister aastatel 1995–2003. Kõige prominentsem kandidaat, kes pooldab tugevalt Euroopa Liitu. Tema populaarsus on aga küsitluste kohaselt vähenemas. Lahkus poliitikast enne 2007. aasta valimisi.

Paavo Arhinmäki – 35aastane Vasakliidu presidendikandidaat. Ülikooliõpingud sotsiaalteaduste valdkonnas. Parlamendiliige alates 2007. aastast, praegune kultuuri- ja spordiminister.

Eva Biaudet – 51aastane Soome Rootsi partei presidendikandidaat. Õppis ülikoolis õigusteadust. Endine parlamendiliige ning sotsiaalhooldus- ja tervishoiuminister, praegune Soome vähemuste volinik.

Sari Essayah – 44aastane kristlike demokraatide presidendikandidaat. MBA, endine parlamendi liige. 2009. aastal valiti Euroopa Parlamenti.

Hetkel kuum