Anne Oja • 1. veebruar 2012 kell 3:57

Maksuvõla ajatamine võib pöörata tõusule

Vahepeal 14 miljoni euroni langenud maksuvõla ajatajate arv ja ajatatud maksuvõlg võib majanduse koomale tõmmates taas kasvama hakata.

Detsembris lisandus ajatajatele rohkem kui sada maksumaksjat ning ajatatud maksuvõlale 1 miljon eurot.

Ehkki muudatused ajatamiste arvus või summas võivad sõltuda maksuhalduri käitumisest ning survest, korreleerub ajatatamine siiski majandusolukorraga.Keskmisele ajatajate arvule tuginedes maksu- ja tolliamet esialgu ajatamise kasvu ei oota. Sellele vaatamata võib maksunõuatajate hinnangul oodata lähikuudel ka ajatajate arvu ning maksupikendust saanud summade suurenemist. Kui käibevahendeid napib ning maksuvõlg tekkinud, soovitavad nad kohe ajatamisega tegeleda.

Maksu- ja tolliameti tulude osakonna maksuvõlgade sissenõudmise talituse peaspetsialisti Krista Liimali sõnul saavutas ajatamine kriisi esimese laine järel oma lae alles 2010. aasta märtsis. Sel kuul loeti kokku 5435 maksu ajatajat. Ajatatud võlg ulatus ligi 39,2 miljoni euroni.

2008. aasta jaanuaris oli ajatatud maksuvõla suurus vaid 263 000 eurot. 2009. aasta jaanuariks kasvas see plahvatuslikult 16 miljoni euroni, ajatajate arv aga 1588ni. Liimal tõdes, et pärast 2010. aasta kevadet on ajatatamine tükk aega kuust kuusse vähenenud.

Loe täispikkuses maksuteemalist artiklit tänasest Äripäevast.

Hetkel kuum