14. märts 2012 kell 12:13

Soome inflatsioonitempo aeglustus

Soome inflatsioon veebruaris aeglustus, kahanev eksport omakorda vähendas majanduskasvu.

Soome tarbijahinnaindeks, mis sisaldab majahindu ja laenukulusid, langes 3,1 protsendile, jaanuaris oli see protsent 3,2. Kuuga tõusid hinnad 0,6 protsenti.„Majanduskasvu väljavaade on nõrk ja maailmaturu toiduhinnad on langenud,“ ütles Bloombergile Sampo panga vanemnõunik Lauri Uotila. „Ka naftahinnad võivad langeda, nii et ootame sellel aastal inflatsiooni kerget aeglustumist.“

Prognooside kohaselt langeb inflatsioon tänavu 2,8 protsendile ning tuleval aastal 2,3 protsendile. Hindu tõstavad sisefaktorid nagu palk, samal ajal kui välisfaktorid nagu tooraine hoiavad inflatsiooni kontrolli all, ütles Uotila.

Sellel aastal on kollektiivlepingutega sätetstatud palgatõus 2,4 protsenti ning tuleval aastal 1,9 protsenti.

Soome tarbijahindade harmoneeritud indeks tõusis veebruaris 3 protsenti, euroalal keskmiselt oli see 2,7 protsenti. Seda on rohkem kui Euroopa Keskpanga poolt eesmärgiks seatud 2 protsenti.

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum