Sirje Rank • 29. märts 2012 kell 11:12

Saksa töötus alanes – uus rekord

Töötuse määr Saksamaal jätkas märtsis langust, alanedes 6,7%-le, mis on kahe Saksamaa taasühinemise järel madalaim näit ning vastupidine areng paljudes teistes euroala riikides valitsevale trendile.

Saksa tööturuameti sesoonselt korrigeeritud andmed näitasid, et töötus jätkas märtsis viiendat järjestikust kuud langust. Sedakorda vähenes töötute arv 18 000 inimese võrra, mis tähendab, et tööta on Saksamaal 2,84 miljonit inimest, vahendas agentuur Reuters.

„Saksa tööturu vastupidavus on eratarbimisele selle aasta esimesel poolel hea,“ kommenteeris ING ökonomist Carsten Brzeski. „Peamised tegurid töötuse määra languse taga on ilmselt märtsi soodsad ilmaolud ja ettevõtjate kindlana püsiv tulevikuusk.“

Saksamaast erinevalt teatas Prantsusmaa sel nädalal, et töötute hulk riigis kasvas kümnendat kuud järjest, kerkides kõrgeimale tasemele 1999. a oktoobrist.

Töötuse määra langus on julgustanud ka Saksamaa ametiühinguid suurendama oma palganõudmisi. See on juhtunud pärast mitmeid aastaid, mil nõudmised riigi konkurentsivõime hoidmise ja töötuse vähendamise nimel vaos hoiti. Ametiühingud Verdi ja IG Metall nõuavad palgatõusu 6,5%.

Christian Schulz Berenberg Bankist arvab, et tööturu seisu arvestades on palgatõus vältimatu. „Ilmselt 6% suurust palganõudmist ei täideta, kuid kokkulepe 4% tasemel on tõenäoline,“ ütles ta. „Ajal, mil inflatsioon alanes märtsis 2,1%-le, on reaalpalga oluline kasv teretulnud ergutus eratarbimisele.“

Hetkel kuum