Sirje Rank • 1. aprill 2012 kell 12:33

Bundesbanki juht hoiatab suurte palganõudmiste eest

Saksamaa keskpanga juhi Jens Weidmanni sõnul ei või ametiühingute välja nõutud 6,3%-ne palgatõus Saksamaa avaliku sektori töötajatele saada riigis palgakõnelustel standardiks, mille poole peaksid püüdlema ka teiste elualade esindajad.

„See kokkulepe ei ole standard teistele valdkondadele,“ ütles Weidmann nädalavahetusel euroala rahandusjuhtide kohtumisel. „Meie jaoks on määrav, millisel määral kõrge energia hind palgakõnelustel n.ö teise ringi efektina avaldub,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Saksamaa töölised toovad ettekäändeks kahe kümnendi madalaimat tööpuudust ning tõusvaid energiakulusid, et nõuda omale palgaläbirääkimistel kõrgemat töötasu.

Saksamaa ametiühing Ver.di teatas, et kahe miljoni Saksamaa avaliku sektori töötaja palk võib valitsusega saavutatud kokkuleppe järgi tõusta tuleval aastal 6,3%. Euroopa suurim ametiühing IG Metall, mis esindab 3,6 miljonit töötajat, on nõudnud 6,5% suurust palgatõusu.

Saksamaa inflatsioon on euroalal soovitud 2% piiri ületanud 2011. a jaanuarist saadik.

Hetkel kuum