Sirje Rank • 19. aprill 2012 kell 8:52

Ökonomist: oleme Euroopas jätkuvalt väga raskes olukorras

Euroopa on jätkuvalt väga raskes olukorras, ütles täna Pärnu finantskonverentsil Euroopa tunnustatud Think Tanki EPC ökonomist Fabian Zuleeg.

"Me ei koge vaid üht kriisi, neid kriise on terve hulk, mis on tabanud üheaegselt mitte üksi Euroopat, vaid ka teisi riike. Neid kriise on raske lahendada, see võtab palju aega ja on väga kulukas,“ ütles Zuleeg, prognoosides, et paari aasta pärast näeb Euroopa hoopis teisiti välja kui täna. Ees on raske kümnend.

Juba tänane Euroopa on erinev sellest, mida tundsime kolm aastat tagasi.

Paljud asjad mis paari aasta eest tundusid võimatuna, on täna juriidilises ja poliitilises süsteemis muutunud. „See näitab, et Euroopa suudab muutuda. Mitte küll alati kiiresti ja otsustavalt, kuid Euroopa suudab muutuda.

Oleme näinud edusamme euroala majanduspoliitika koordineerimiseks, samuti palju poliitilisi muutusi. Oleme näinud, et kui valitsusjuhid ei järgi euronorme, kaotavad nad ametikoha. Seda pole enne nähtud, ütles Zuleeg, viidates näiteks Itaalia endisele peaministrile Silvio Berlusconile. Samuti on suuresti muutunud Saksamaa roll.

Turud on veidi rahunenud läinud aasta lõpuga võrreldes, mil valitses peaaegu paanika, et  süsteem kukub kokku. Eelkõige on asjad veidi rahunenud tänu Euroopa Keskpangale, mis on pumbanud turgudele pankade kaudu uskumatult palju raha, ütles Zuleeg. Kuid vara on väita, et oht on möödas.

„See ei ole nii. Meil on olnud vaid hingetõmbeaeg,“ ütles Zuleeg. „Ma ei arva, et seni tehtu on piisav kriisi põhjust lahendamiseks. Meil palju ära teha paljudes valdkondades,“ jätkas ta, nimetades muuhulgas Euroopa riikide vajadust ühel või teisel moel võlad ühitada.

„Meil tuleb asju teha koos, muidu ei suuda kriisi järgmise vaatusega toime tulla,“ ütles Zuleeg, märkides, et ei saa alahinnata seda, kui palju me üksteisest sõltume.

Ees on aga hulk karisid.

Majanduses näeb Zuleeg suuremaid probleeme selles, et Euroopa riigid triivivad lahku - paremal järjel riikidel läheb paremini, probleemsetel riikidel halvemini. Pikemas perspektiivis terendavad demograafilised probleemid.

"Asjad võivad minna väga valesti," hoiatas Zuleeg, kelle sõnul on ohus tegelikult kogu Euroopa Liidu integratsiooni mudel.

Hetkel kuum