Silvia Kruusmaa • 25. juuni 2012 kell 7:00

Ülikoolid loovad ennetavalt riigi tellitust rohkem tasuta õppekohti

Ülikoolid kavatsevad sel aastal luua rohkem tasuta õppekohti, kui riik kinni maksab. Sellega tahetakse tagada mõne aasta pärast piisav lõpetajate arv, sest sellest hakkab edaspidi sõltuma ülikoolide rahastamine.

Sel nädalal allkirjastatakse uue õppeaasta riikliku koolitustellimuse lepingud ülikoolidega. Praeguste kokkulepete kohaselt maksab riik koolidele 9100 üliõpilaskoha eest, ent ülikoolid pakuvad tasuta õppevõimalusi ligi 10 000 tudengile, vahendasid ERR-i raadiouudised.

Kui aastaid on haridus- ja teadusministeerium kritiseerinud ülikoole raha tuulde loopimises, sest viimased pole suutnud täita sõlmitud koolitustellimust, siis nüüd on Eesti kõrghariduses saabumas uus ajajärk ning tulemuslepingute koostamise ootuses püüavad ülikoolid tudengeid vastu võtta pisikese varuga - seda seetõttu, et 6-7 aasta pärast lõpetaks ülikoolides magistriõpingud riigile lubatud arv tudengeid.

Hetkel kuum