Silvia Kruusmaa • 3. juuli 2012 kell 13:09

ABB ehitas maailma võimsaima kõrgepingetrafo

Energeetika- ja automaatikatehnoloogiakontsern ABB Grupp ehitas üle miljonivoldise ehk 1100kilovoldise (kV) kõrgepinge-alalisvoolu (UHVDC) konvertertrafo, mis purustab senised rekordid ja võimaldab edastada senisest rohkem elektrienergiat pikemate vahemaade taha.

Uus 1100kilovoldine (kV) konvertertrafo võimaldab edastada rohkem kui 10 000 megavatti (MW) elektrienergiat üle 3000 km kaugusele ja seda minimaalsete kadudega. Konvertertrafodel on keskne koht HVDC-ülekandetehnoloogias lülina alalisvooluühenduse ja vahelduvvooluvõrgu vahel. Uue trafo arendamisel oli ABB-l mitmeid tehnoloogilisi väljakutseid.

„Uus 1100kilovoldine trafo võimaldab edastada elektrienergiat tõhusamalt, kõrgemal pingetasemel, pikemate vahemaade taha ja väiksemate kadudega,“ ütles ABB kesk- ja kõrgepingeseadmete divisjoni juht Bernhard Jucker.

UHVDC-tehnoloogia, ABB välja töötatud HVDC-tehnoloogia edasiarendus, on viimase kahe aastakümne kõige olulisem uuendus ülekandetehnoloogia vallas.

Trafod on elektrivõrgu lahutamatud osad ning võimaldavad elektrienergia tõhusat ja turvalist muundamist. ABB trafovalik sisaldab jõutrafosid, jaotustrafosid, erirakendustrafosid ning nendega seotud komponente ja teenuseid.

Hetkel kuum