Silvia Kruusmaa • 4. juuli 2012 kell 7:48

Ühing: käitumiskoodeksiga võiksid kõik erakonnad kaasa minna 

Ühing Korruptsioonivaba Eesti leiab, et riigikogu liikmete käitumiskoodeksi koostamise algatus on märkimisväärne edasiminek ning loodab, et kõik erakonnad lähevad sellega kaasa.

„See, et koodeksi loomisel on riigikogu liige Kaja Kallas haaranud initsiatiivi, on igati tunnustust väärt, kuna tekib platvorm, kust edasi liikuda,“ sõnas ühingu Korruptsioonivaba Eesti tegevjuht Asso Prii. “Samuti on edasiviiv, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond on esimese erakonnana kinnitanud oma valmisolekut koodeksi loomist aktiivselt toetada. Nüüd on vajalik, et algatusega liituksid selgesõnaliselt  ka ülejäänud fraktsioonid – Reformierakond, Keskerakond ning IRL."

Ühingu arvates ei tasuks üle tähtsustada, millise erakonna esindajad koodeksi kirjutamise enda peale on võtnud, kuna riigikogu käitumis- ja eetikastandardid saavad  olla vaid erakondade ülesed ning need pole seotud maailmavaatega

Ühingu esindajad kohtusid sel nädalal riigikogu liikmete Kaja Kallase ning Andres Anveltiga, et anda omapoolseid soovitusi käitumiskoodeksiga edasi liikumiseks. „Ühingu Korruptsioonivaba Eesti arvates võiks dokumendi koostamisel keskenduda eeskätt konkreetsetele käitumisreeglitele ja suunistele, mitte üldistele eetikaprintsiipidele,“ selgitas Prii. „Sellised reeglite kogud kannavad tavaliselt nimetust käitumiskoodeks.”

Ühing Korruptsioonivaba Eesti on avalikes huvides tegutsev mittetulundusühing, mille eesmärgiks on korruptsiooni vastu võitlemine ning läbipaistvuse suurendamine ühiskonnas. Ühing on rahvusvahelise korruptsioonivastase liikumise Transparency International esindaja Eestis.

Hetkel kuum